BILLA: Sedm z deseti českých rodin se v zahraničí stravuje i jídlem, které si veze s sebou. Ceny v turistických destinacích je odrazují
Podle dostupných informací jezdí na dovolenou do zahraničí více než polovina Čechů, konkrétně 57 %2. Vlastní vůz volí 44 % z nich, zatímco 45 % při volbě vzdálenější destinace cestuje letadlem. Část cestujících využívá také vlak. Mezi nejoblíbenější destinace tradičně patří Slovensko, Chorvatsko, Rakousko anebo vzdálenější Itálie3. Více než čtvrtina respondentů v průzkumu společnosti BILLA zmiňuje, že na dovolené pociťuje vysoké ceny jídel v turistických oblastech jako největší výzvu. Další čtvrtina pak vnímá problematicky dostupnost jídel pro děti nebo alergiky a neznalost prostředí kde a co jíst.
„Průzkum ukazuje, že bezmála třetina (29 %) českých turistů, kteří cestují na dovolené autem, se v turistických destinacích stravuje v místních restauracích. Zajímavé nicméně je, že stále výrazná část Čechů (téměř 71 %) si vozí vlastní jídlo s sebou. Pětina balí na cesty trvanlivé potraviny, jako jsou těstoviny, rýže či konzervy. Dále jsou v oblibě zásoby pochutin, například sušenek, chipsů nebo oříšků,“ říká Dana Bratánková, vedoucí korporátní komunikace a Public Affairs BILLA ČR.
„Trend balení vlastních zásob na dovolenou se odráží i v nákupním chování našich zákazníků. Podle našich interních údajů dochází první týden letních prázdnin k výraznému nárůstu prodeje trvanlivých potravin, jako jsou těstoviny (o 21 %), masové konzervy (o 18 %) a rybí konzervy (o 16 %). Největší nárůst je u margarínu, a to o 30 %,“ doplňuje Dana Bratánková.
Zákazníci zároveň častěji vyhledávají dostupné jednoduché recepty, které lze na dovolené připravit z několika málo surovin – ideálně bez nutnosti chlazení. Pro taková lehká jídla se lze inspirovat na www.billa.cz v záložce Recepty.
Vhodné suroviny a trvanlivé potraviny jako olivy, rýži parboiled, sterilovanou kukuřici
i tuňákový salát také najdou zákazníci v letáku BILLA, platném od 9. července.

Tip na jednoduchý recept těstovinového salátu s tuňákem a kukuřicí
- Těstoviny BILLA (např. penne nebo fusilli)
- Tuňák v konzervě BILLA
- Sterilovaná kukuřice Clever
- Sušená rajčata BILLA Premium
- Černé olivy bez pecky Clever
- Olivový olej BILLA Premium
- Sušené bylinky (bazalka, oregano)
Na dovolené se převážně stravujeme? | Podíl (%) |
---|---|
Vaříme si sami | 11,8 % |
Chodíme do místních restaurací | 29,1 % |
Kombinujeme vlastní stravu s příležitostnými návštěvami restaurací nebo jiných občerstvovacích zařízení | 59 % |
Na dovolené se převážně stravujeme? | Podíl (%) |
---|---|
Trvanlivé potraviny (rýže, těstoviny, konzervy…) | 20,6 % |
Uzeniny (trvanlivé salámy, klobásy…) | 3,8 % |
Zeleninu (brambory, cibuli, česnek, okurky) | 3,4 % |
Ovoce (to, které vydrží přepravu – jablka, hrušky, banány, hroznové víno, pomeranče) | 5,3 % |
Pouze pochutiny (chipsy, oříšky, sušenky, sladkosti…) | 14,5 % |
Vezeme si vše, na místě kupujeme jen, čerstvé potraviny a ovoce a zeleninu | 11,2 % |
Nic, nakupujeme na místě | 41,1 % |
Na dovolené se převážně stravujeme? | Podíl (%) |
---|---|
Neustálé rozhodování, co a kde jíst | 12 % |
Ceny jídla v turistických oblastech | 26,5 % |
Skloubit chutě všech členů rodiny | 6,9 % |
Omezený výběr pro děti nebo alergiky | 13,5 % |
Nic – jídlo na dovolené si užíváme bez problémů | 41,1 % |
1 Průzkum byl realizován v červnu 2025 prostřednictvím Instant Research na vzorku 527 respondentů ve věku 18–65 let.
2 CZECH TOURISM. Plány Čechů na letní dovolenou 2025 [online]. Dostupné z: https://tourdata.cz/data/plany-cechu-na-letni-dovolenou-2025/.
3 ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD (ČSÚ). V roce 2024 byla nejvyhledávanější zemí pro zahraniční dovolenou Itálie [online]. Dostupné z: https://csu.gov.cz/jhc/v-roce-2024-byla-nejvyhledavanejsi-zemi-pro-zahranicni-dovolenou-italie.