Domácí dobroty pro ptáčky


Zima je v plném proudu a nevypadá to, že by se chystala jen tak skončit. Proto bychom během ní neměli myslet jen na sebe, ale i na zvířátka, pro které je zima rovněž náročným ročním obdobím. Tentokrát se zaměříme na ptáčky, kteří necestují do dalekých teplých krajin a zůstávají tady s námi po celou zimu.

Že nevlastníte krmítko? Nevadí. Přinášíme vám 3 základní recepty, ze kterých můžete vycházet při výrobě domácích dobrot pro ptáčky a se kterými krmítko nebudete vůbec potřebovat. K jejich výrobě přizvěte i děti, které se jistě nadšeně připojí.

Během výroby můžete popustit uzdu své fantazie, nikdy však nezapomínejte na kvalitu surovin. Plody a semena by neměly být chemicky ošetřeny a ptáčky nikdy nekrmte zbytky z kuchyně nebo zkaženými a plesnivými potravinami.

Potraviny, které by do pokrmů pro ptáčky neměli nikdy přijít jsou tyto:
- sůl
- kořeněné potraviny
- čerstvé pečivo
- kokos
- nevařená rýže
- uzeniny

Ruličky se semínky a arašídovým máslem

- 200 g arašídového másla
- 300 g drobných semínek (sezamová, konopná, lněná, slunečnicová, chia…)
- ruličky z toaletního papíru

Postup je velmi jednoduchý. Všechna semínka smíchejte na tácku nebo plochém talíři. Pokud si nejste jisti výběrem vhodných semínek, můžete ve zverimexu koupit již namíchanou směs.

Z vnější strany potřete celou ruličku rovnoměrně arašídovým máslem a následně vyválejte v semínkách. Hotový výrobek nechte přes noc vytuhnout v lednici. Další den vyvěste ruličky na větvě stromů a čekejte, až se dostaví hladoví strávníci.

Zvířátka ze sušeného ovoce

- 500 g sušeného ovoce (meruňky, jablka, švestky, rozinky…)
- 250 g 100 % rostlinného tuku
- 250 g drcených ovesných vloček
- vykrajovátka na cukroví
- provázek k zavěšení

Sušené ovoce nakrájejte na co nejdrobnější kousky. Ovesné vločky namočte alespoň na 15 minut do teplé vody a nechte nabobtnat. Rostlinný tuk rozpusťte v hrnečku a následně zchlaďte na pokojovou teplotu.

Vymažte si formičky rostlinným tukem a smíchejte nabobtnané vločky se sušeným ovocem. Zalijte tukem a vypracujte „těsto“. To napěchujte do vymazaných formiček a v jednom místě vždy propíchněte špejlí skrz naskrz. Hotové zvířátka nechte zatuhnout přes noc v lednici. Další den odstraňte špejle, dírkou provlečte provázek a vesele zavěšujte.

Lojové koule

Lojové koule připravíte prakticky z čehokoliv. Při jejich výrobě tak můžete všemožně experimentovat a připravovat ptáčkům hostiny dle vlastní fantazie. Vždy však dbejte na kvalitu surovin. Do lojových koulí můžete použít různá semínka, ovesné vločky, strouhanku z nesoleného pečiva, přidat nastrouhanou mrkev nebo jablko či přisypat mák.

Základní recept:

- 250 g hovězího loje nebo sádla
- 250 g nesolených a nepražených ořechů (mandle, vlašské, lískové…)
- 250 g obilovin (oves, kukuřice, pšenice, proso…)

Začněte opět tím, že rozpustíte tuk a necháte ho zchladit na teplotu, kdy je stále tekutý, ale už ne horký. Ořechy rozdrťte, přisypte obiloviny, smíchejte a po troškách přilijte tuk. Koule můžete zpracovat v ruce nebo pro jejich přípravu použít znovu nejrůznější formičky. Zkuste koule vložit například do formy na muffiny, kelímků od jogurtů nebo hotovou směsí naplnit rozpůlenou skořápku kokosového ořechu. Další možností je zakoupit v kreativních potřebách za pár korun otevírací plastovou formičku ve tvaru koule. Hotové dílo vychlaďte v lednici do úplného ztuhnutí. Koule můžete zabalit do přírodní síťky nebo omotat provázkem a zavěsit.

Výroba všech uvedených dobrot Vám zabere jen pár minut, když nepočítáme následné tuhnutí. Pohled na spokojené ptáčky, kteří k vám budou pravidelně přilétat, však přetrvá po celou zimu. Tak co, kdo se s námi pustí do tvoření?