Recepty



Kuřecí stehna ve švestkové omáčce

Pro 4 osoby

příprava 45 minut

Ingredience:

8 vyzrálých švestek
8 kuřecích stehen (celá, spodní nebo horní)
2 šalotky
2 lžičky balzamikového octa
2 lžíce švestkových povidel
2 lžíce portského vína
200 ml kuřecího vývaru
3 lžíce BILLA smetany na vaření
lžíce oleje
lžíce másla
sůl, pepř
pečivo přílohou

Postup:

Stehna omyjeme, osušíme a dáme do misky s marinádou z oleje, soli, pepře a jedné lžíce povidel. Šalotky najemno nakrájíme a vypeckované švestky nakrájíme na malé kostičky. Rozpustíme v hrnci máslo a zvolna na něm opékáme šalotku. Švestky přidáme po minutě, a jakmile pustí šťávu, zalejeme je portským vínem, balzamikovým octem a necháme probublávat až do vypaření alkoholu. Pak přidáme vývar a druhou lžíci povidel a omáčku zredukujeme na půlku. Omáčku rozmixujeme, osolíme, opepříme a zjemníme smetanou. Kuřecí stehna opečeme zprudka ze všech stran, dáme do pekáče, zalejeme připravenou omáčkou a pečeme na 170 °C 30 minut. Podáváme s pečivem.