Recepty



Marinované steaky s omáčkou z rajčat, oliv a kapar

Pro 4 osoby

Ingredience:
8 malých steaků z vepřové kýty Vocílka
Marináda: 50 g oloupané šalotky, 2 oloupané stroužky česneku, citron dle chuti,
8 silných plátků anglické slaniny, 2 svazky čerstvého koření, 1 snítka majoránky,
10 lžic olivového oleje
Omáčka: 200 ml olivového oleje, 80 g šalotky, 30 g česneku, špetka cukru, špetka
soli, 1 snítka rozmarýnu a tymiánu, 30 g kapar, 80 g vypeckovaných zelených oliv,
60 g sušených rajčat, balzamikový ocet dle chuti

Postup přípravy:
Šalotky na marinádu nakrájíme na tenké kroužky, česnek na větší kousky a citron na silné plátky. Rozdrtíme koření. Každý steak zabalíme do slaniny a naskládáme
do mělkého pečicího plechu.
Šalotku, česnek, plátky citronu, pepř a majoránku rovnoměrně rozprostřeme na steaky, zalijeme olivovým olejem a na chladném místě necháme přes noc uležet.
Rozmixujeme rajčata, olivy a kapary spolu se zbytkem olivového oleje a dochutíme. Vyndáme maso z marinády, necháme okapat a z obou stran ogrilujeme. Pravidelně otáčíme a nakonec dochutíme.

Tip: Marináda z olivového oleje napomáhá aromatickým složkám maso lépe prostoupit. Proto je dobré maso marinádou potírat i během grilování.