Recepty



Svatomartinská husa

Ingredience:
Husa mléko, sůl, kmín, jablka, hřebíček , badyán, med 2 lžíce

Na červené zelí:
sádlo 1 lžíce, cibule 1 ks, jablko 1 ks
cukr 2 lžíce, červené víno
kysané červené zelí, sůl

Postup:
Husu pečlivě nasolte a zalijte mlékem, kde ji nechte dva dny marinovat (odstraní se tak veškerá pachuť a případný zápach). Poté husu vyjměte a opláchněte ve vodě. Jablka rozpulte, odstraňte jádřince a do vytvořeného otvoru umístěte badyán a hřebíček. Jablky naplňte husu až po okraj. Husu okmínujte a důkladně ji všude promasírujte. Vložte do pekáče s trochou vody, přikryjte poklicí a dejte do trouby ve 23:00 na 80 °C. Jděte spát, ona si tam mezitím pěkně zařádí. Ráno troubu ani neotevírejte, jen přidejte teplotu na 120 °C a v 11.30 už ji konečně z trouby můžete vyndat. Smíchejte 2 lžíce medu se dvěma lžícemi výpeku a husu všude potřete, zvyšte teplotu na 170 °C a vraťte husu do trouby, aby krásně chytla barvu a měla křupavou kůrku. Bez poklice dopékejte maximálně 20 minut.

Červené zelí:
Za stálého míchání zpěňte na sádle nakrájenou cibuli, přidejte cukr a nechte zkaramelizovat. Přidejte nastrouhané jablko a červené zelí, podlijte vínem. Nechte podusit, osolte či doslaďte podle chuti.