Vepřové maso


Základní informace

Vepřové maso má světle růžovou barvu, která se ovšem může kus od kusu lišit (starší kusy mají až sytě červenou barvu, maso kusů s výrazným podílem mléka ve stravě je zase světlejší než průměr). Svalová tkáň je prorostlá tukem, kterého tedy logicky ve srovnání s hovězím masem obsahuje více (od 20 %), a má tedy i vyšší energetickou hodnotu. Je třeba poznamenat, že tuk je také nositelem chuti vepřového masa. Ale pozor – záleží na tom, jakou část vepřového masa a jakým způsobem v kuchyni zpracujeme, protože i vepřové lze připravit prakticky dietně. Z příznivých látek obsahuje vepřové vedle zhruba 17 % bílkovin také velké množství vitaminu B1, D a E a menší množství minerálů.

Jak vybírat

Nejlepší vepřové je z ročních kusů, lehce mramorované, s velice jemnými vlákny. Pokud máte chuť na tradiční národní jídlo, zvolte například bůček, přejete-li si dietnější pokrm, vyberte si kotletu nebo kýtu, které mohou být prakticky libové.

Jak skladovat

Vepřové maso je dostatečně zralé už po dvou dnech od porážky,a mělo by se proto zkonzumovat brzy po nákupu.

Vocílka Vepřová kýta
Hodí se na smažení (řízky), pečení a do omáček. Mimořádně libové maso. Krájí se vždy napříč svalovým vláknem.

Vocílka Vepřová plec

Vynikající maso k pečení v celku na řízky nebo mleté do karbanátků. Lze také nakrájet na kostičky do guláše nebo na ragú.

Vocílka Vepřová pečeně bez kosti

Maso není tolik prorostlé, bývá sušší. Podíl tuku nepřekračuje 5 %. Vhodné k pečení v celku a na smažení (kotlety).

Vocílka Vepřová krkovice

Maso dobře prorostlé tukem, a proto velmi šťavnaté. Díky kosti má krkovice velmi intenzivní a výraznou chuť. Krkovice je vhodná například na pečení, grilování a smažení.

Vocílka Vepřová panenka

Hodnotné, jemné a šťavnaté maso. Leží ve spodní části pečeně. V celku je vhodná na pečení, nakrájená na plátky na medailonky.

Vocílka Vepřový bok

Tučnější maso vhodné na pečení a na omáčky.

Sortiment

Vocílka Vepřový bok s kostí vcelku
Vocílka Vepřová plec bez kosti
Vocílka Vepřová pečeně s kostí
Vocílka Vepřová krkovice s kostí
Vocílka Vepřová kýta vcelku
Vocílka Vepřové řízky
Vocílka Vepřové kotlety
Vocílka Vepřová panenka
Vocílka Vepřové koleno z kýty
Vocílka Vepřové koleno z plece
Vocílka Vepřový bok s kostí porcovaný
Vocílka Vepřová krkovice s kostí.porcovaná
Vocílka Vepřové na guláš porcované
Vocílka Vepřový minutkový steak
Vocílka Vepřový steak porcovaný
Vocílka Vepřový oříšek steak
Vocílka Vysoká plec na pečení
VocílkaVepřová krkovice bez kosti porco.
Vocílka Vepřové žebírko
Vocílka Vepřový steak z plece
Vocílka Vepřová krkovice bez kosti vcelku
Vocílka Vepřová pečeně bez kosti vcelku
Vocílka Vepřový vrabec
Vocílka Vepřový bok na gril porc.
Vocílka Vepřový guláš vcelku
Vocílka Vepřový bok bez kosti
Vocílka Vepřové nudličky na čínu
Vocílka Vepřový bok plněný klobásovou směsí
Vocílka Vepřový bok plněný klobásovou směsí kořeněný
Vocílka Vepřový steak kořeněný
Vocílka Vepřový bok porcovaný kořeněný
Vocílka Vepřový steak z krkovice kořeněný
Vocílka Gyros masová směs na pánev
Vocílka Vepřový minutkový steak kořeněný
Vocílka Čínska masová směs na pánev
Vocílka Šnek na grilování
Vocílka Vepřové sádlo krájené na kostky
Vocílka Mělněné maso hovězí a vepřové
Vocílka Čevapčiči
Vocílka Karbanátek
Vocílka Vepřové maso mělněné
Vocílka Grilovaci klobása slabá
Vocílka Klobása na pečení silná

Seznam českých chovatelů, kteří dodávají pro značku Vocílka

Animo – Lišany, Animo – Vrbka, Animo – Jindřichov, Animo – Vroutek, Animo – Zlonice, Animo – Nemilkov, Animo  - Kladruby, Lipra Pork – Valovice, Lipra Pork – Luštěnice, Lipra Pork – Tišice, Lipra Pork – Štěpánovice, Lipra Pork – Lužec, Lipra Pork – Vlčkovice, Lipra Pork – Kasalice, Lipra Pork – Libřice, JAVE Pork - Velký Karlov, JAVE  Pork – Krhovice, JAVE Pork – Bojanovice, JAVE Pork - Velké Němčice, JAVE Pork – Milotice, SPV Pelhřimov – Litohošť, SPV Pelhřimov – Vyskytná