MainContentHeadline

15+ potravin, které do lednice nepatří, ale pravděpodobně je tam máte

Věčně plná a nepřehledná lednice? Mnoho lidí v ní uchovává potraviny, které tam vůbec nemusí nebo by dokonce neměli být. Zjistěte, jak ušetřit místo v lednici a prodloužit trvanlivost skladovaných potravin.

Velké nákupy mohou uspořit spoustu času i peněz. Mají ale i svou stinnou stránku. Ne každý má možnost uskladňovat doma tolik potravin. Přeplněné lednice jsou navíc nepřehledné a spoustu věcí se často vyhodí jenom proto, že se na ně v tom množství jednoduše zapomene. Dá se tomu však snadno vyhnout. Ne všechny potraviny je nutné uchovávat v lednici. Pro některé je to zbytečné, jiným to dokonce vyloženě škodí. Účinky nízkých teplot mohou mít nežádoucí vliv na chuť i strukturu potravin. Víte, o kterých potravinách je řeč? Podívejte se, které jídlo do lednice nepatří.

Ovoce a zelenina: Zachovejte chuť a strukturu plodů

Hrušky a jablka . U tohoto našeho ovoce se skladování v lednici nedoporučuje z prostého důvodu. Jablka i hrušky v nízkých teplotách moučnatí. Ani pokojové teploty nejsou příliš vhodné, stojí totiž za postupným vrásčením a scvrkáváním ovoce. Zjistili jsme, že našim bio jablkům Gala i jablkům a hruškám od našich regionálních dodavatelů nejlépe svědčí skladování ve sklepě, popřípadě třeba v dobře tepelně izolované bedně na balkoně.

Citrusové plody také můžete skladovat mimo lednici i několik týdnů. Testovali jsme Naše Bio Citrony i Pomeranče a zjistili jsme, že podobně jako u jablek a hrušek jim nejlépe prospívá suché, ale dobře větrané prostředí.

Banánům naopak teplo vyloženě svědčí. Nejlepší je proto kupovat ještě nedozrálé plody, které vám pak při pokojové teplotě krásně dojdou. Pokud byste je ale umístili do chladničky, ovoce by vám zčernalo.

A podobně to má i avokádo . Při nákupu avokáda dejte pozor, aby plod neměl poškozený povrch – takové ovoce by se vám mohlo zkazit. Doporučujeme kupovat avokádo BILLA Premium , které je akorát zralé a připravené ke spotřebě. Pokud ho navíc uchováte při pokojových teplotách, zajistíte mu delší trvanlivost a lahodnou chuť.

Mnoho lidí uskladňuje v lednici i papriky . Chlad však této zelenině příliš nesvědčí. Ukončuje proces zrání a papriky pak rychle ztrácí na své chuti. A to by třeba u paprik Česká farma , které dostáváme přímo od regionálních zemědělců, byla nesmírná škoda. Stejně jako u jablek a hrušek tedy doporučujeme papriky skladovat na suchém a dobře větraném místě.

A třeba taková rajčata také mnoho lidí skladuje v ledničce, přestože jim to nesvědčí. Nejdéle sladká vám naše rajčata ve vaničce Česká farma vydrží právě při pokojové teplotě. Když je totiž uskladníte v lednici, pravděpodobně zmoučnatí a jejich chuť se téměř vytratí.

Věděli jste, že do ledničky nepatří ani brambory ? Určitě jste už někdy měli tu čest s podivně nasládlými bramborami. To se jim stane, když je uskladníte v příliš chladném prostředí. Brambory jsou na teplotu docela citlivé. V chladu zesládnou, v přílišném teplu zase začnou klíčit. Kupujte proto české brambory – třeba ty z řady Česká farma – a skladujte je, podobně jako jablka, ve sklepě nebo v izolované bedně na balkoně.

Málokdo ví, že do lednice nepatří ani cibule nebo česnek . V chladném prostředí totiž tato zelenina gumovatí. Mohou také začít v lednici klíčit. A nesvědčí to ani ostatním potravinám, které mohou v jejich blízkosti chytit nežádoucí aroma. Cibuli a česneku z řady Naše Bio nejlépe prospějete chladným a dobře větraným prostředím.

Tohle všechno ale neplatí u nakrájeného ovoce a zeleniny , třeba u našich hotových salátů BILLA Easy . Plody, které mají svou ochranou strukturu již narušenou, se při pokojové teplotě velmi rychle kazí. Nejlepší je proto nakrájené ovoce a zeleninu uchovávat na chladném místě a co nejdříve spotřebovat.

Bylinky: Uchovejte jejich aroma co nejdéle

Mnoho lidí uchovává natrhané svazečky bylinek v lednici. To ale také není dobrý nápad. V chladu bylinky ztrácí svou chuť i vůni, což je to hlavní, kvůli čemu je skladujeme. U bazalky se navíc na listech mohou objevit nepěkné černé tečky. Nejlepší je proto kupovat květináče s živými rostlinkami, popřípadě uchovávat natrhané svazečky ve váze s čerstvou vodou. Oboje v prodejnách BILLA najdete v úseku ovoce a zeleniny.

Čerstvá vajíčka: Usnadněte si loupání skořápky Málokdo

Málokdo ví, že i čerstvá vajíčka můžete skladovat až dva týdny mimo lednici. Před vařením jim pokojová teplota dokonce vyloženě prospívá, snáze jim pak oloupete skořápku. Pokud však máte vajíčka s již nakřáplou či jinak poškozenou skořápkou, rozhodně je udržujte v chladničce, zůstanou vám tak déle čerstvá. Čerstvá vejce seženete například v naší produktové řadě BILLA .

Nakládané potraviny a dochucovadla: Šetřete místem

Mnoho lidí skladuje v lednici třeba olej . To však vůbec není potřeba, olej je sám o sobě konzervační látka a vydrží vám při pokojové teplotě velmi dlouhou dobu. Některým olejům chlad dokonce vyloženě nesvědčí. Třeba olivový olej v chladu houstne a postupně získává konzistenci másla. A to by u olejů prémiovější kvality, jakými jsou třeba oleje z řady Naše Bio , byla veliká škoda.

Totéž platí i u nakládané zeleniny, kečupů a hořčic z naší BILLA řady a nejrůznějších dalších dochucovadel , jejichž základovou složku tvoří ocet . Ocet je velmi účinný konzervační prostředek. Jistě si vybavíte, že i vaše babičky skladovali nakládanou zeleninu mimo lednici ve spíži i několik let. Na druhou stranu těmto potravinám lednice nijak neškodí, jde tedy pouze o úsporné opatření.

Co naopak do lednice nepatří, je med. A to platí u lesního i květového, který seženete v naší BILLA produktové řadě . Med začne v lednici velice brzy cukernatět a postupně ztrácí svou chuť. Nijak proto neškodí skladovat med při běžné pokojové teplotě.

A jak to máte vy? Daří se vám šetřit místem v lednici, nebo jsou to pro vás úplné novinky? Podělte se s námi i o své tipy - třeba na našich sociálních sítích.

Další články

Připravte si doma krásná velikonoční vajíčka

Recept na velikonočního beránka

Velikonoční nádivka podle staročeského receptu