MainContentHeadline

3 horké nápoje, které vás v zimě zaručeně prohřejí

V zimě se snažíme zahřát, jak jen to jde. Zahřívání pomocí lahodného nápoje, který povznese nejen naše tělo, ale i ducha, patří k těm nejpříjemnějším. Pokud vás už omrzely čaje, svařáky či punče, zkuste naše netradiční recepty. Ti nejmlsnější jistě nepohrdnou sladkým italským Bombardinem, pro milovníky svařeného vína jsme přichystali netradiční obměnu jménem Glögi a vyznavači zdravého životního stylu a dlouhověkosti si určitě vytvoří závislost na zázračném ajurvédském Zlatém mléku.

1. Bombardino

Nápoj pocházející z Itálie neminete v žádném z místních lyžařských středisek. I když vzhledem připomíná spíše sladký pohár než alkoholický drink, nenechte se zmást. Je silnější než se může zdát.

Na 2 porce:
- 1 dcl vaječného koňaku
- 0,4 dcl rumového likéru Cheguevara (nebo whiskey)
- 0,4 dcl Naše Bio Selské mléko čerstvé
- šlehačka
- kakao

Vaječný koňak zahřejte společně s rumovým likérem (nebo jiným tvrdým alkoholem) a mlékem. Tekutina by se neměla vařit, abyste nepřišli o pozitivní účinky alkoholu. :) Horkou směs přelijte ideálně do pevné průhledné sklenice, ozdobte velkou porcí šlehačky a navrch posypte kakaem.

2. Glögi

Zatímco u nás vládne svařák a grog, seveřané si rádi dopřejí drink ještě o něco ostřejší. Základem tohoto nápoje je nejen červené víno, ale i vodka. Glögi stoupá do hlavy opravdu rychle, takže pozor, ať to s jeho konzumací nepřeženete.

Na 2 porce:
- 4 dcl červeného vína
- 4 cl vodky
- 1,5 dcl Tekuté ovoce RÉVA
- 20 g Naše Bio Mix ořechů
- 20 g Naše Bio Rozinky
- 4 ks celé skořice
- 1 lžička semínek kardamomu
- 5 ks hřebíčku
- ½ lžičky sušeného zázvoru
- Naše Bio Javorový sirup Grade C (podle chuti)

Pokud máte čas a plánujete si Glögi připravovat pravidelně, doporučujeme cca 5x zvýšit dávku koření a naložit jej do 1l vodky. Takto připravenou směs nechte odležet alespoň 2 týdny před prvním použitím. Pak už stačí jen ochucenou vodku smíchat se zbylými ingrediencemi a společně zahřát (opět nevaříme!).

Na závěr přislaďte javorovým sirupem podle vlastní chuti. Ořechy a rozinky rozdělte do hrnečků a zalijte připraveným nápojem.

Pokud se nechcete zdržovat s přípravou ochucené vodky, všechno koření nejdříve zahřejte spolu s džusem. Následně přilijte víno, vodku a doslaďte. Glögi nikdy nezapomeňte svým hostům servírovat se lžičkou, aby si mohli vychutnat nejen drink, ale i mandle a rozinky ukryté na dně pohárku.

3. Zlaté mléko

Zlaté mléko se pyšní tolika pozitivními účinky, že by jejich vyjmenování vydalo na několik stran. Recept na něj pochází z Ajurvédy, tradičního indického lékařství, jehož obliba postupně vzrůstá v celém západním světě. Mnoho lidí si již tento komplexní léčebný systém oblíbilo natolik, že se pro ně stal alternativním přístupem ke klasické západní medicíně. Základ nápoje tvoří kurkuma, koření, pro které se též vžilo názvosloví indický šafrán. Látky, které se nacházejí v kurkumě, mají silné protizánětlivé a antioxidační účinky. Nejspíše proto je také kurkuma označována jako přírodní antibiotikum a traduje se, že dokáže dokonce potlačit časný vývoj rakovinných buněk. Obzvlášť ve spojení s tukem a pepřem obsaženým v jídle či nápoji pak dokáže kurkuma uvolnit více než 150 účinných látek. Zlaté mléko prospěje nejen vašemu zdraví, ale pomůže vám také se zahnáním hladu a neustálých chutí. A především pak krásně prohřeje celý váš organismus.

Na 2 porce:
- 500 ml čerstvého Selského mléka Naše Bio
- 2 lžičky kurkumy
- 1 lžička skořice
- ½ lžičky mletého zázvoru
- špetka kayenského (popřípadě černého) pepře
- 2 lžičky másla nebo kokosového oleje
- 2 lžíce BILLA Medu květového

Mléko povařte minimálně 10 minut spolu s kořením a máslem či kokosovým olejem. Odstavte, doslaďte medem a již nevařte.

Náš tip: Kurkuma je nejen velmi zdravá, ale také velmi silně barví. Doporučujeme si tedy pro vaření zlatého mléka vyčlenit speciální nádobí.

Další články

Připravte si doma krásná velikonoční vajíčka

Recept na velikonočního beránka

Velikonoční nádivka podle staročeského receptu