MainContentHeadline

3 recepty na domácí antibiotika

Dlouhá zima, vlhko a mráz se mohou často neblaze promítnout na našem zdraví. Dá se tomu předcházet pestrou stravou, dostatkem zdravého pohybu a vyhýbání se míst, kde hrozí nákaza od ostatních lidí. Pokud ale už trochu pokašláváte a chcete přicházející nemoc zarazit včas, mohly by vám pomoct tyto tři generacemi prověřené recepty z běžných domácích surovin.

Už naše babičky věděly, jak si poradit se začínajícím onemocněním a jak nejrůznějším zimním virózám předcházet. Posbírali jsme pro vás tři osvědčené recepty, které si můžete doma vytvořit z běžných surovin. Přesto při nemoci nezapomínejte na návštěvu lékaře, tato „domácí antibiotika“ vám nejlépe poslouží jako prevence, nejedná se o náhradu profesionální lékařské péče.

Česnekovo-zázvorové kapky při prvních příznacích onemocnění

Budete potřebovat:
● 2 palice česneku Naše Bio
● Stejné množství zázvoru
● 70% alkohol
● Víno

Jak na to:
Oloupeme jednotlivé stroužky česneku a zázvor, obě suroviny by přitom měly být ve stejném množství. Česnek nasekáme na drobno, zázvor nastrouháme a umístíme do sklenice. Odměříme si dostatečné množství vína na to, aby pokrylo česnekovo-zázvorovou hmotu a přilijeme do sklenice. Množství použitého vína si zapíšeme na lísteček a uložíme. Takto nechte dva týdny macerovat na dostatečně temném místě při pokojové teplotě. Po uplynutí lhůty přilijeme do směsi stejné množství vysokoprocentního alkoholu jako vína. Po 24 hodinách přecedíme přes plátýnko do vhodné sklenice a uchováváme ve spíži při pokojové teplotě.

Použití:
Doporučujeme používat 8-10 kapek této směsi denně na lačný žaludek. V počáteční fázi by tato tinktura měla běžné onemocnění bez větších potíží zarazit. Upozorňujeme však, že tento domácí přípravek nenahrazuje lékařské ošetření, které je záhodno při propuknutí nemoci podstoupit.

Trvanlivost:
Přípravek je trvanlivý a při vhodném skladování a dodržování čistoty vám vydrží velice dlouho.

Pálivá tinktura

Budete potřebovat:
● 700 ml jablečného octa
● 1 cibule Naše Bio
● 2 čerstvé chilli papričky
● 1 Palice česneku Naše Bio
● 2 polévkové lžíce strouhaného křenu
● 5 cm kousek zázvoru
● 2 polévkové lžíce kurkumy

Jak na to:
Nastrouhejte a nadrobno nakrájejte všechny pevné ingredience, umístěte je do zavařovací sklenice a stlačte. Zalijte jablečným octem tak, aby byla celá směs ponořená. Takto připravený základ umístěte na 14 dní na suché a tmavé místo a každý den protřepejte. Po uplynutí lhůty obsah sklenice přeceďte přes plátýnko. Následně můžete tekutou část přelít do vhodné lahvičky a skladovat při pokojové teplotě, avšak mimo přímé sluneční světlo.

Použití:
Lžíce tinktury denně by vám měla pomoct zahnat i ty nejodolnější bakterie a předejít tak vzniku nepříjemnému onemocnění. Pozor ale, tinktura je velmi pálivá. Neměli byste ji proto nadužívat, abyste se nezbavili i těch důležitých bakterií, které pomáhají vašemu zažívání.

Trvanlivost:
I tento přípravek je trvanlivý a jen tak se vám nezkazí. V tak pikantním prostředí totiž žádná bakterie dlouhodobě nepřežije. Přesto však skladujte tinkturu mimo dosah slunečních paprsků.

Česnekové kapky na alkoholové bázi

Budete potřebovat:
- 200 ml vodky
- 1 větší stroužek česneku Naše Bio
- 1 čerstvou chilli papričku
- 1 lžičku cukru

Jak na to:
Česnek nakrájejte na drobné plátky a z chilli papričky odstraňte jadérka a nakrájejte na menší kousky. Společně vložte do zavařovací sklenice, zasypte lžičkou cukru, přilijte vodku a důkladně protřepte. Sklenici uložte do temna při pokojové teplotě a nechte čtyři dny uležet. Dvakrát denně směs protřepte. Po uplynutí lhůty směs přeceďte do čistých lahviček a můžete začít používat.

Použití:
Tinkturu můžete používat dlouhodobě jako prevenci vzniku onemocnění. Do sklenice s vodou kápnete dvě kapky česnekové tinktury a užíváte dvakrát denně na lačno. Po pěti dnech můžete začít postupně množství kapek zvyšovat, nepřesáhněte však 20 kapek denně. Vždy však důkladně sledujte reakce svého těla.

Trvanlivost:
Tinktura na alkoholové bázi se prakticky nemůže zkazit, můžete tedy skladovat velice dlouho v běžných domácích podmínkách. Dbejte však na čistotu při užívání.

Další články

Připravte si doma krásná velikonoční vajíčka

Recept na velikonočního beránka

Velikonoční nádivka podle staročeského receptu