MainContentHeadline

Boží milosti: velikonoční pochoutka našich babiček

Boží milosti patří mezi tradiční velikonoční cukroví našich předků. V dřívějších dobách se však nepekly jen na Velikonoce, ale třeba i na narozeniny, svatby nebo po porodu jako dárek pro novopečené rodiče. Symbolizují například také správný směr, který skrze otvory hledají poutníci na svých cestách za posvátnými místy a při svatebních obřadech se nevěstě a ženichovi přivazovaly stužkou k zápěstím.

Jde o křupavou, velmi lahodnou, ale také kaloricky vydatnou pochoutku. Takže pokud zrovna neoplýváte pevnou vůli, doporučujeme vám nasmažit raději menší množství. Odolá jim totiž málokdo! Boží milosti jsou nejlahodnější ihned po usmažení, to jsou nekřehčí a nejkřupavější. Vynikající jsou však i na druhý den.

Receptů na Boží milosti existuje velká spousta. Nejedná se totiž výhradně o českou tradici. Tato pochoutka se ke konci masopustu smaží po celé Evropě. My jsme pro vás vybrali jednoduchý a osvědčený recept na který potřebujete jen několik základních ingrediencí a trochu vína.

Recept

250 g Naše Bio Mouka pšeničná hladká
2 ks Naše Bio Vejce M
50 g BILLA Máslo obsah tuku 84%
50 g moučkového cukru
2 lžíce bílého vína
pár kapek citrónové šťávy
špetka soli

250 g oleje nebo sádla na smažení

100 g cukr moučky na závěrečné obalení
½ lžičky mleté skořice

Máslo rozpusťte v rendlíku a nechte vychladnout.

Oddělte žloutky od bílků a žloutky smíchejte s prosátou moukou. Přidejte rozpuštěné máslo, víno, pár kapek citrónové šťávy a sůl. Ingredience zpracujte na elastické a vláčné těsto. Hněťte asi 15 minut ručně nebo robotem. Správně zpracované těsto poznáte tak, že se v něm tvoří bublinky a praská vám pod rukama. Těsto nechte uležet v lednici alespoň hodinu, ideálně však přes noc.

Těsto následně rozválejte co nejtenčeji jak to jde na plát vysoký asi 3-4 milimetry. Můžete si pomoct podsypáním moukou tak, aby se vám zespodu nepřilepilo. Z těsta následně můžete tvarovat různé tvary. Nejoblíbenější jsou obdélníky nebo trojúhelníky do kterých uděláte několik zářezů. Krásně vypadají i zakroucené spirálky.

Takto vytvarované Boží milosti smažte na pánvi ve vysoké vrstvě sádla nebo oleje rozehřátého asi na 175 stupňů. Dozlatova osmažené kousky okapejte na ubrousku tak, abyste se zbavili přebytečného tuku. Nechte malou chvíli vychladnout a pocukrujte moučkovým cukrem smíchaným se skořicí. Ideálně ihned podávejte.

Další články

Připravte si doma krásná velikonoční vajíčka

Recept na velikonočního beránka

Velikonoční nádivka podle staročeského receptu