MainContentHeadline

Chřestová sezóna: Nejlepší recepty s chřestem


Chřestová sezóna je v plném proudu. Neochuďte se ani letos o tuto vitamíny a antioxidanty nabitou lahůdku. A pokud vám do léta chybí shodit ještě nějaký ten gram, jistě oceníte i nízkou kalorickou hodnotu a hromadu vlákniny, kterou v sobě ukrývá.

Chřest můžete blanšírovat, grilovat, hodit jen tak na pánev nebo jím vylepšit svůj oblíbený salát. My pro vás máme tři jednoduché recepty, díky kterým se chřest stane oblíbenou součástí vašeho jarního jídelníčku.

Recept pečený chřest

Co budete potřebovat:

  • 1 balení bílého chřestu BILLA Naše bio
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky provensálského koření
  • sůl a pepř

Postup:

Troubu předehřejte na 200 °C. Chřest oloupejte škrabkou na brambory a odkrojte konce. V míse smíchejte s olivovým olejem, kořením, solí a pepřem, vyskládejte na plech a pečte dozlatova asi 20 minut. Podávejte jako lehkou přílohu ke svému oblíbenému hlavnímu chodu.

Recept chřestová polévka

Co budete potřebovat:

  • 1 balení bílého chřestu BILLA Naše bio
  • 1 střední cibule nakrájená na kostičky
  • 2 nasekané stroužky česneku
  • 1 lžíce másla nebo olivového oleje
  • 700 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 1 střední brambora na kostičky
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • špetka bílého pepře a sůl

Postup:

Chřest oloupejte a odkrojte konce. Ve velkém hrnci nechte na středním plameni zesklovatět na másle nebo olivovém oleji cibulku a česnek. Přidejte vývar, nakrájený chřest, bramboru, tymián, sůl a pepř. Pod pokličkou přiveďte k varu a na mírném plameni nechte pobublávat asi 30 minut, dokud nebude zelenina měkká.

Polévku nechte vychladnout, rozmixujte ručním mixérem do krémova, přidejte smetanu a před podáváním ještě krátce prohřejte.

Recept chřestové rizoto

Co budete potřebovat:

  • 1 balení zeleného chřestu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 3 šalotky na kostičky
  • 2 nasekané stroužky česneku
  • 250 g rýže na rizoto (např. arborio)
  • 100 ml bílého vína
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • nasekaná čerstvá petrželka
  • kůra z půlky citronu
  • čerstvě mletý pepř
  • citronová šťáva

Postup:

Chřest očistěte a odkrojte konce a hlavičky. Nakrájejte každý stonek na 3centimetrové špalíčky a vhoďte i s hlavičkami na 2 minuty do vroucí vody. Hned poté chřest zchlaďte ve studené vodě, případně můžete přidat led, abyste zastavili jeho tepelnou úpravu.

Ve velkém hrnci zahřejte olivový olej a a nechte zesklovatět šalotku. Přidejte rýži a opékejte asi 4 minuty, dokud nebude lehce průhledná.

Přilijte bílé víno a počkejte, až se úplně vsákne do rýže. Poté postupně přidávejte po naběračkách vývar a opět vždy počkejte s další dávkou, dokud ho rýže zcela neabsorbuje. Než přilijete poslední část vývaru, vmíchejte do rýže půlku petrželky a citronovou kůru.

Vmíchejte chřestové stonky a nechte prohřát. Před podáváním ozdobte hlavičkami, zbytkem petrželky, čerstvě mletým pepřem a dochuťte citronovou šťávou.

Aktuální leták zde

Další články