Domácí křupání: 3 recepty z oříšků pro každou příležitost


Oříšky miluje každý (pokud tedy netrpí alergií)! Můžete je jíst jen tak, snadno se vejdou do kapsy cestou na výlet a rychle doplní energii. Navzdory vysokému obsahu (zdravého) tuku jsou nadupané pro nás nezbytnými živinami, a tak si je nemusíte odpírat ani v rámci jakékoliv diety. Nejdůležitějším benefitem konzumace oříšků pro naše zdraví je bezesporu obsah hořčíku a vitamínu E. Co to znamená? Dejte si hrst oříšků denně a pravděpodobně postupem času zjistíte, že bolesti hlavy a svalové křeče jsou ty tam, zlepšila se vám pleť a vaše vlasy jsou o něco silnější, než bývaly. Máme pro vás tři chutné recepty pro různé příležitosti, díky kterým bude zařazení oříšků do vašeho jídelníčku naprostá hračka.

Domácí granola se studentskou směsí

  • 1 hodně zralý banán
  • 1 polévková lžíce kokosového oleje
  • 1,5 hrnku ovesných vloček BILLA Naše bio
  • 1 sáček směsi oříšků a rozinek BILLA Naše bio

Postup:

Banán rozmačkejte v misce vidličkou na kaši a smíchejte s rozpuštěným kokosovým olejem. Přisypte ovesné vločky a ořechovou směs a důkladně promíchejte. Směs rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem, vložte do trouby předehřáté na 150 °C a pozvolna sušte necelou hodinu. Během pečení párkrát promíchejte.

Ovocné kuličky s kešu oříšky

Postup:

Fíky zbavte stopek, překrájejte na menší kusy, spolu s oříšky nasypte do mixéru a mixujte, dokud se hmota nespojí a není dobře tvarovatelná. Poté promíchejte s mletým práškem maca a nakrájeným mangem a tvarujte kuličky. Nechte ztuhnout v lednici a skladujte ve vzduchotěsné krabičce až týden.

Pikantní uzené mandle

  • 2 lžíce olivového oleje BILLA
  • 2 lžičky worchesterové omáčky
  • 1,5 lžičky chilli
  • 0,5 lžičky mletého kmínu
  • 0,5 lžičky sušeného česneku
  • 0,25 lžičky sušené bazalky
  • 0,25 lžičky sušené cibule
  • 0,5 lžičky kajenského pepře
  • 0,5 lžičky soli
  • 1,5 hrnku blanšírovaných mandlí BILLA Naše bio

Postup:

Troubu předehřejte na 180 °C. Ve velké míse důkladně smíchejte olivový olej, worchesterovou omáčku a všechno koření kromě soli. Přidejte mandle a dobře promíchejte, aby se všechny obalily. Rozprostřete je v jedné vrstvě na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 20 minut. Během pečení mandle několikrát pro míchejte, aby se pěkně opekly ze všech stran. Posypte lehce solí. Můžete servírovat hned, nebo je po úplném vychladnutí skladovat ve vzduchotěsném obalu.

Další články