MainContentHeadline

Domácí pampeliškový med


Pampelišky jsou něco jako malý zázrak. Jsou bohaté na vitamíny A, B, C a D, jsou skvělým zdrojem železa, draslíku a zinku. Pomáhají zlepšovat činnost ledvin, “mléko” z jejich stonků je výborným pomocníkem při péči o aknózní pleť, díky vysokému obsahu obsahu vápníku a antioxidantů pomáhají posilovat kosti.

I jejich použití v kuchyni je široké – od konzumace za syrova (krásně jimi rozveselíte jakýkoliv salát), přes odvar až po pampeliškový med.

Správně bychom ho měli nazývat spíše pampeliškovým sirupem, ale to nic nemění na jeho jedinečné chuti a až překvapivě snadné výrobě. Zkuste to s námi!

Recept

Co budete potřebovat:

  • 300 g pampeliškových květů
  • 1 l vody
  • 900 g hnědého cukru BILLA Naše bio
  • šťávu z půlky citronu BILLA Naše bio

Nasbírejte květy (nejlepší dobou pro sběr je ráno) a asi na 5 minut je ponořte do studené vody, abyste je zbavili případného hmyzu. Poté je propláchněte v sítku pod tekoucí vodou a vložte do hrnce. Zalijte čistou vodou a zahřívejte na mírném plameni těsně k bodu varu, ale nevařte. Plamen vypněte, ujistěte se, že jsou všechny květy ponořené (případně je můžete zatížit talířem), a nechte přes noc louhovat.

Druhý den přeceďte přes plátýnko, do pampeliškového odvaru přidejte cukr a citron a na mírném plameni vařte velmi pomalu bez pokličky, dokud nedosáhnete požadované konzistence (od tekutého sirupu až po skutečně hustý med). Hotový med přelijte do suchých sklenic, které jste předem vypláchli horkou vodou, uzavřete vhodným víčkem a vložte asi na hodinu do trouby předehřáté na 100 °C. Poté nechte zcela vychladnout.

Při správném skladování na suchém a temném místě vám med vydrží i rok, takže až se zima zeptá, co jste dělali v létě, budete mít pro ni sladkou odpověď.

Další články