MainContentHeadline

Domácí pizza ze špaldové mouky (2 větší pizzy)


Není nad domácí, jak by řekl každý poctivý pizzař. Netřeba mít ale kamennou pec, ani speciální lopatu na sázení. S naším receptem zvládnete pizzu hravě i na klasickém plechu a ve vlastní kuchyni. Tak se pusťte do příprav! Vsadíme se, že žádné nedojedené okraje už na talíři nenajdete.

Těsto:

  • 250 g špaldové mouky BILLA Naše BIO
  • 150 ml vlažné vody
  • 1 lžička extra panenského olivového oleje BILLA Naše BIO
  • kostka droždí
  • 1 lžička soli
  • špetka cukru

Omáčka:

  • plechovka sekaných rajčat BILLA
  • 5 stroužků česneku BILLA Bon Via
  • hrst bazalky
  • snítka čerstvého oregana
  • 1 lžíce balsamicového octa
  • 1 lžíce cukru
  • pepř, sůl

Dozdobení:

  • 300 g šunky Vocílka
  • 2 balení mozzarelly BILLA
  • hrst čerstvého oregana
  • rukola BILLA dle chuti

Postup

1. Do mísy s vlažnou vodou vmíchejte droždí a nechte 10 minut stát, dokud nevzejde kvásek. Ten je připravený ve chvíli, kdy jsou na povrchu bublinky. V druhé míse smíchejte sypké suroviny s olejem. Následně přilijte kvásek a velmi důkladně promíchejte. Mísu přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout.
2. Jakmile těsto nabere dvojnásobek objemu, rozdělte ho na dvě části. Na pomoučeném válu vytvarujte rukama kruh od středu ke kraji, aby vznikl vyšší okraj. Těsto by mělo být opravdu tenké, ale netrhat se.
3. Vytvořte si rajčatový základ. Nejprve na mírném plameni nechte zkaramelizovat cukr, následně vložte krájená rajčata a zakápněte balsamicem. Balsamico spolu s rajčaty nechte 10 minut provařit a zredukovat přebytečnou tekutinu. Oloupejte česnek a do zchladlé omáčky jej prolisujte (zachová se síla česneku). Tyčovým mixérem pak vše rozmixujte na jemnou omáčku. Nasekejte i bylinky a spolu s pepřem a solí dolaďte.
4. Rozpalte troubu na maximum (může to trvat i 30 minut) a pokud máte, dejte do trouby pečicí kámen. Dobře také poslouží nahřátý silnější plech.
5. Omáčku natřete v tenké vrstvě na těsto a poklaďte plátky šunky střídavě s mozzarellou. Opatrně pizzu přemístěte na rozpálený kámen nebo plech a pečte cca 10 minut dozlatova.
6. Po vytažení z trouby ihned nakrájejte na jednotlivé části a posypte lístky oregana a rukoly.

Další články