MainContentHeadline

Dýně třikrát jinak


Když se řekne podzim, je těžké necítit vůni skořice, nevidět oranžové listí a netěšit se, až se zachumláme do huňatého svetru, tlustých ponožek a s knížkou v ruce si budeme vychutnávat horký čaj za světla voňavých svíček. K podzimu také neodmyslitelně patří dýně. Ať už máte raději klasickou muškátovou, nemůžete se dočkat pořádné polévky z hokkaido nebo rádi zkoušíte nové druhy a jejich úpravu, z našich receptů si určitě vyberete. Využijte sezóny a dýni do svého jídelníčku rozhodně zařaďte – nejen, že je plná vlákniny, takže vás na dlouho zasytí, ale díky obsahu mnoha vitamínů a minerálů pomůže chránit váš zrak, sníží krevní tlak a vylepší váš spánek.

Špagetová dýně à la caprese

Postup:

Špagetovou dýni podélně rozřízněte a na řezu lehce pokapejte olejem a posolte. Položte řezem dolů na plech vyložený pečicím papírem a pečte na 200 °C, dokud není dýně měkká. Nesmí být však moc měkká, aby se nespekla a vlákna se snadno oddělovala – vytvářela špagety. Po upečení obraťte dýně řeznou stranou nahoru a nechte chvíli zchladnout. Odstraňte semínka a vidličkou začněte trhat vlákna, dokud nevydlabete celou dýni. Na pánvi rozehřejte olivový olej a krátce na něm orestujte drcený česnek. Přidejte přepůlená rajčátka a lehce osolte. Pokud dýně pustila tekutinu, slijte ji a špagety přidejte do pánve, jen lehce prohřejte. Špagety na talíři posypte natrhanou mozzarellou a pokrájenou bazalkou a dochuťte pepřem.

Kompot z muškátové dýně

  • 1 kg muškátové dýně Česká farma
  • 1 l bílého vinného octa
  • 2 kg cukru
  • 5 hvězdiček badyánu
  • 2 kousky celé skořice
  • 20 hřebíčků

Postup:

Dýni rozpulte, vydlabejte semínka a nakrájejte na kostičky. 3 litry vody smíchejte s octem a kostičky do této směsi přes noc namočte. Druhý den nechte dýni okapat, vložte ji do velkého hrnce, zasypte cukrem, přidejte všechno koření, zalijte vodou a vařte asi 20 minut. Kompotem plňte čisté suché sklenice, dobře uzavřete, vložte do velkého hrnce a zalijte asi do ¼ vodou. Sterilujte zhruba 45 minut.

Jednoduchý dýňový koláč

  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
  • 1 dýně hokkaido Česká farma na kostičky
  • 200 ml kokosového mléka
  • 150 g cukru 50 ml javorového sirupu BILLA Naše bio
  • půl lžičky soli
  • 30 g kukuřičného škrobu
  • 1 balení listového těsta Clever

Postup:

Dýni uvařte doměkka na páře nebo ve vodě. Spolu se všemi ingrediencemi kromě těsta ji vložte do mixéru a důkladně promíchejte. Těsto rozviňte do koláčové formy s vyšším okrajem, na vrch nalijte připravenou směs. Pečte na 180 °C 60 minut. Nechte vychladnout a poté odpočinout v lednici alespoň 4 hodiny.

Další články