Main Content

Houbový koláč s vypečenou slaninou a tymiánem


Celosvětově populární quiche mají něco do sebe. Krásně křupavé těsto a voňavá náplň. Kdo by odolal, že? Pro české gurmány je proto propojení francouzských chutí s tradičními lesními houbami trefou do černého! A kdyby přece jen náhodou nerostly, vystačíte si s žampióny.

Doba přípravy: 2 hodiny / 4–8 porcí

Ingredience na těsto:

  • 200 g hladké mouky BILLA
  • 100 g másla BILLA, nakrájeného na kousky
  • 1 lžička soli
  • 4 lžíce studené vody

Ingredience na náplň:

  • 2 lžíce slunečnicového oleje BILLA Naše BIO
  • 150 g prorostlé slaniny Vocílka
  • hrst očištěných a na kousky pokrájených čerstvých hub (nebo žampiónů Clever)
  • 5 velkých vajec BILLA
  • 280 ml 12% smetany BILLA
  • 150 ml mléka BILLA
  • 140 g strouhaného ementálu BILLA
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl a pepř na dochucení
  • 2 stroužky česneku BILLA BON VIA
  • snítka tymiánu

Postup

  1. Mouku s máslem propracujte v robotu nebo ručně jako drobenku, přidejte studenou vodu a rychle vše spojte.
  2. Bochánek těsta dejte odpočinout do lednice minimálně na 30 minut. Pak ho rozválejte na pomoučeném válu na tenký plát.
  3. Kulatou formu o průměru 20 cm vyložte plátem těsta, seřízněte okraje a na několika místech dno propíchněte vidličkou. Vše zabalte do potravinové fólie a korpus dejte vychladit do lednice.
  4. Troubu předehřejte na 200 °C. Před pečením položte navrch těsta pečicí papír a zatižte ho suchými fazolemi.
  5. Korpus pečte 10 minut a poté vyndejte fazole i s pečicím papírem. Dopékejte dozlatova dalších 10 minut.
  6. Slaninu nakrájejte na kostičky a osmahněte na trošce oleje, až se rozvoní a pustí tuk. Poté ji dejte stranou.
  7. V misce rozšlehejte vejce se smetanou a mlékem, přidejte strouhaný sýr a hrst připravených hub.
  8. Krémovou směs jemně okořeňte muškátovým oříškem, osolte a opepřete.
  9. Nakonec do ní zamíchejte lístky z jedné větvičky tymiánu. Náplň nalijte na korpus, posypte zbylou slaninou a dejte na rozpálený plech péct do trouby. Díky předpečenému korpusu a vysoké teplotě nebude těsto vlhké a rozmočené.
  10. Pečte, dokud náplň nezpevní, nenabude a nezezlátne, obvykle to trvá 30–45 minut. Hotový koláč nechte vychladnout, vyjměte z formy a podávejte buď teplý, nebo studený, ozdobený čerstvým tymiánem.


TIP: Místo křehkého těsta můžete použít už vyválené listové těsto.

TIP: Houby poté, co si je přinesete z lesa, pečlivě očistěte vlhkým hadříkem. nikdy je nenamáčejte ve vodě, protože by ji nasákly a změkly. Očištěné houby krátkodobě skladujte v lednici, a to přepůlené nebo pokrájené. Pokud vám už nevoní, nejezte je. I jedlé houby dokáže nesprávné zacházení proměnit v nepoživatelnou směs.

Další články