MainContentHeadline

Jak nejlépe na zimní detox? Dejte si řepu, citrusy nebo květák!

Během zimních měsíců se často cítíme unavení a bez energie. Nedostatek světla, krátké dny a sychravé počasí si vybírá svou daň i na našem zdraví. Ani v zimě bychom proto neměli zapomínat na dostatečnou konzumaci ovoce a zeleniny. Připravit si pořádnou vitamínovou bombu není jen tak. Přinášíme vám tipy, díky kterým zůstanete celou zimu zdraví jako rybičky.

Řepa – syrová i vařená chutná skvěle

Zapomeňte na rozvařenou řepu ze školní jídelny. I tahle zelenina může chutnat skvěle, a navíc je plná vitamínů, minerálů a antioxidantů , které pomáhají předcházet vzniku rakoviny a dalších onemocnění. Červená řepa také podporuje imunitu a hodí se jako prevence nachlazení nebo chřipky.

Řepu můžete zkonzumovat prakticky celou, léčivé jsou dokonce i její listy . Šťáva v kombinaci s mrkví a jablkem je osvěžující start do nového dne. Syrovou si ji připravte jako lahodné carpaccio s kozím sýrem a octem balsamico . Vařenou řepu přidejte do pomazánek nebo salátů. Pokud chcete ušetřit čas, kupte si ji už tepelně upravenou v praktickém balení . To vám v lednici vydrží dlouhou dobu.

Citrusy – zdraví na každý den

Citróny, mandarinky, pomeranče nebo třeba pomelo jsou nejznámější zástupci citrusů, které běžně zakoupíte u nás v Bille. Citrusy jsou vyhledávané pro vysoký obsah vitamínu C. Ten je silný antioxidant a blahodárně působí na naši imunitu. Jen v jednom pomeranči je ho přes 40 mg, denní dávka pro dospělého je přitom 60 mg. Obsahují i velké množství vitamínu A, vitamíny skupiny B nebo beta-karoten. Jsou také plné vody, takže přispívají k celkové hydrataci organismu.

Pro pevné zdraví si každé ráno vymačkejte šťávu z půlky citrónu do sklenice s vodou. Citrón obsahuje kromě vitamínu C i kyselinu askorbovou, která pomáhá tělu bránit se proti infekcím a posiluje imunitní systém. Díky šťávě dochází ke stimulaci žaludeční sliznice, a lépe se nám pak tráví. Mezi další prospěšné látky patří vápník, fosfor, draslík, zinek nebo železo.

Při nachlazení si citrónovou šťávu ohřejte. Stačí vymačkat dva celé citróny (nejlépe v bio kvalitě ) a smíchat je s trochou zázvoru, lžičkou medu a zalít horkou vodou. Zaručený recept, díky kterému se zbavíte i sebeúpornější rýmy rychle a jednoduše.

Květák – nejen smažený

Další články

Připravte si doma krásná velikonoční vajíčka

Recept na velikonočního beránka

Velikonoční nádivka podle staročeského receptu