MainContentHeadline

Jednoduchá svatomartinská husa s karamelizovaným zelím a špekovými knedlíky


Jedním ze dnů v roce, které si rozhodně zaslouží pořádnou večeři, je svátek svatého Martina. V neděli totiž nejen končí hospodářský rok, ale začíná i šestitýdenní předvánoční půst, na který je ale pochopitelně potřeba se pořádně posilnit! Nenechte si ujít tuhle příležitost – připravili jsme pro vás recept na kompletní svatomartinské menu, s kterým letos rozhodně zazáříte. Stačí jen pár základních ingrediencí a slavnostní večeře je na stole. Nezapomeňte ji spárovat se svým oblíbeným svatomartinským vínem, abyste tradici učinili za dost!

Husí konfit

Ingredience:

  • 2 ks husích stehen
  • 1 kg sádla (vepřové, kachní, husí)
  • bobkový list
  • tymián
  • sůl
  • 1 cibule Česká farma

Postup:

Stehna osolte a v hrnci rozehřejte sádlo. Vložte na kroužky pokrájenou cibuli s hrstí tymiánu a stehna zcela ponořte do sádla. Rozehřejte troubu na 120 °C a nechte zvolna probublávat 4 hodiny, dokud není maso dokonale měkké. Před podáváním dejte do trouby pod gril prudce zezlatovět kůžičku.

Karamelizované zelí

Ingredience:

Postup:

Na másle nechte pomalu orestovat cibulku až do zhnědnutí. Poté přidejte lžíci cukru a nechte zkaramelizovat. Zelí vymačkané od šťávy přidejte k cibulce, nakrájejte na menší kousky jablko, podlijte trochou vody, zaprašte moukou a duste 15 minut. Podle chuti můžete dokyselit šťávou ze zelí.

Špekové knedlíky

Ingredience:

  • 200g slaniny nebo uzeného boku
  • 400g hrubé mouky
  • 200 ml čerstvého plnotučného mléka BILLA značka
  • 3-4 vejce BILLA Naše BIO
  • 4 starší housky
  • sůl
  • svazek petrželky

Postup:

Slaninu a housky nakrájejte na kostky. Na pánev dejte nejprve špek a až začne pouštět sádlo, opečte na něm kostičky housky. V misce si smíchejte mléko s vejci, podle chuti osolte. Vmíchejte část mouky, aby bylo těsto ještě polotekuté, a vložte orestované housky se slaninou. Nechte odpočinout a prosáknout housky. V případě potřeby ještě zahustěte těsto zbytkem mouky. Vytvořte knedlíky o velikosti zatnuté pěsti a vařte v osolené vodě 10–15 minut.

Další články

Snídaně do postele: Čerstvé croissanty s domácím mandarinkovým džemem

Vůně podzimu: Jablkový koláč z křehkého těsta