Main Content

Krém z pečených brambor se špetkou uzené papriky


Do pekáče, jako příloha, ale také hlavní surovina pro nedělní polévku. Brambory nechybí v mnoha receptech, často opravdu nezapomenutelných. Co byste ale řekli na krém z pečených brambor, kterému dodá skvělé aroma pečená i uzená paprika? Pro sychravé dny naprosto ideální spojenec.

Doba přípravy: do 30 minut / 4 porce

Ingredience:

  • 7 lžic slunečnicového oleje BILLA Naše BIO
  • 2 větší cibule BILLA BON VIA, nakrájené nadrobno
  • 5 stroužků česneku BILLA BON VIA, nakrájené na tenké plátky
  • 800 g vařených brambor
  • 2 lžičky lístků čerstvého tymiánu
  • cca 1,5 l silného zeleninového vývaru
  • 65 g nastrouhaného sýra Grana Padano BILLA
  • mořská sůl a čerstvě mletý pepř BILLA Premium
  • 3 červené papriky, očištěné a rozkrojené napůl
  • ¼ lžičky uzené papriky

Postup

  1. Troubu předehřejte na 250 °C. Mezitím si rozkrájejte vařené brambory. Ty společně s paprikou promíchejte v oleji a vyskládejte na plech. Skládejte tak, aby byla slupka od papriky otočená směrem vzhůru.
  2. Vložte do trouby, ztlumte teplotu na 220 °C a pečte 15 minut. V hrnci orestujte cibuli dozlatova a přihoďte plátky česneku. Přisypejte opečené brambory z pekáče, uzenou papriku a lehce zarestujte. Vše zalijte vývarem, nechte chvíli projít varem a rozmixujte. Dochuťte sýrem, solí a pepřem.
  3. Pečenou papriku očistěte od slupky, polovinu nakrájejte na nudličky a druhou rozmixujte v bramborovém krému. Polévku zdobte pečenou paprikou, tymiánem a strouhaným sýrem Grana Padano.

TIP: Pokud si přejete veganskou verzi, použijte místo sýra rostlinnou smetanu.

Další články