MainContentHeadline

Lilek a cuketa: Dokonalá grilovaná zelenina


Léto ještě zdaleka nekončí, a tak nás napadlo, že by se vám hodily další tipy na letní grilovačku. Tentokrát se budeme věnovat zelenině, která si stále častěji hájí své místo na grilu. Dvěma nejoblíbenějšími reprezentanty v této kategorii jsou zaručeně lilek a cuketa – obsahují jen velmi malé množství kalorií, což v plavkové sezoně rozhodně většina z nás ocení, a díky své struktuře krásně nasávají chutě a vůně marinád. Zapomeňte na chleba a nechte se inspirovat našimi dvěma originálními recepty..

Jamajský grilovaný lilek

  • 1 velký lilek Česká farma
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžíce mletého koriandru
  • čtvrt lžičky mletého nového koření
  • čtvrt lžičky kajenského pepře
  • půl lžičky soli
  • půl lžičky pepře
  • 2 lžíce čerstvého tymiánu
  • 4 stroužky česneku nadrobno
  • 1 lžíce čerstvě nastrouhaného zázvoru
  • 3 lžíce limetkové šťávy
  • 80 ml sojové omáčky
  • 2—3 lžíce javorového sirupu BILLA Naše bio
  • 2 lžíce rozpuštěného kokosového oleje
  • 3 jarní cibulky nakrájené na tenké proužky
  • 1 střední chilli paprička
  • čerstvá petrželka

Postup:

Všechny ingredience od skořice po chilli papričku promíchejte v misce, ochutnejte a dolaďte podle chuti. Lilek podélně nakrájejte na plátky a pomocí mašlovačky každý plátek z obou stran bohatě potřete marinádou. Nechte minutku odležet a poté grilujte 3—5 minut z každé strany. Hotové plátky posypte sekanou petrželkou a podávejte jako originální přílohu nebo jako hlavní chod.

Grilovaná citronová cuketa

  • 2 střední cukety Česká farma
  • 2 lžíce olivového oleje BILLA Naše bio
  • 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 4 stroužky česneku, rozmačkané
  • sůl
  • pepř
  • sekaná petrželka a klínky limetky na ozdobu

Postup:

Cukety nakrájejte na plátky. V misce smíchejte olivový olej, citronovou šťávu, česnek, sůl a pepř a důkladně promíchejte. Plátky cukety a marinádu vložte do uzavíratelného sáčku a protřepte, aby se plátky obalily a nasákly, nechte v lednici marinovat alespoň 4 hodiny. Cuketu grilujte 4—5 minut z každé strany, aby byla dobře propečená. Ozdobte sekanou petrželkou a podávejte s klínky limetky k dochucení jako svěží přílohu k oblíbenému grilovanému hlavnímu chodu.

Další články