MainContentHeadline

Mrkvový dort se sýrovým krémem (10 porcí)


Stále jste nenašli odvahu vyzkoušet v kavárně dort, který je upečený z mrkve? Zkuste si ho připravit sami, ať víte, že je připravený jen z těch nejlepších přísad. Těm, kteří se starají o štíhlou linii, slibujeme, že tenhle dortík se ke kávě může a výčitky za něj rozhodně nestojí!

Ingredience:

  • 150 g celozrné mouky BILLA Naše BIO
  • 150 g cukru krupice
  • 200 g mrkve Česká farma
  • 6 g kypřícího prášku
  • 1 balení BILLA jogurtu s bifidokulturou
  • 2 lžíce BILLA plnotučného mléka
  • 2 lžíce kokosového másla
  • 2 vejce BILLA Naše BIO
  • 1 hrst plátků mandlí
  • 50 g vlašských ořechů
  • 200 g sýru BILLA cottage
  • 200 g mascarpone
  • 10 g vanilkového cukru
  • špetka mletého zázvoru
  • muškátový oříšek
  • BILLA České máslo
  • hrubá mouka
  • špetka soli

Postup:

  1. Začněte předehřátím trouby na 180 °C. Dortovou formu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Přebytečnou mouku pak pořádně vyklopte. Mrkve oškrábejte a nastrouhejte na jemné slzy na struhadle. Ve větší míse smíchejte prosátou mouku s kypřícím práškem a mandlemi.
  2. Přidejte cukr, špetku soli, mletý zázvor a čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek. V druhé míse smíchejte tekuté suroviny, tedy jogurt, mléko, rozpuštěné kokosové máslo a na závěr žloutek. Bílek pak vyšlehejte zvlášť do hutného sněhu spolu se špetkou soli. Díky troše soli sníh lépe drží a nespadne. Dejte pozor, aby všechny ingredience byly pokojové teploty, jinak se těsto může srazit.
  3. Tekuté suroviny přilijte do velké mísy k těm sypkým a krátce promíchejte spolu s nastrouhanou mrkví. Nakonec do těsta velmi jemně vmíchejte sníh. Těsto vlijte do vysypané formy a pečte přibližně 35 minut.
  4. Upečený koláč vyzkoušejte dřevěnou špejlí a po vyndání z trouby jej nechte vychladnout ve formě. Než koláč vychladne, připravte si náplň. Smíchejte mascarpone, cottage a vanilkový cukr. Vše důkladně promíchejte metlou, aby směs byla dostatečně tuhá, ale přitom vláčná a bez hrudek.
  5. Vychladlý dort vyjměte z formy a uprostřed rozkrojte. Na spodní část dortu naneste polovinu krému. Následně přiklopte druhou polovinou dortu a jemně přitlačte. Zbylou část krému naneste na povrch a boky dortu. Nasekejte vlašské ořechy a rukou je jemně obalte po všech stranách. Dort podávejte vychlazený z lednice.

Další články