MainContentHeadline

Natrhejte si sami: Salát z jedlých květin


Pamatujete, jak jste jako malí okusovali na zahradě šťovík a vysávali sladkou šťávu z hluchavek? Tak právě teď je ta správná chvíle vrátit se do dětství, vyběhnout na louku a nabrat si plný talíř jarních květů.

Držte se ale několika zásad: Ne všechny květy jsou jedlé a ne všechny, které jedlé jsou, také chutnají. Vždy si raději dopředu ověřte, jakou květinu se chystáte utrhnout. Z těch základních, se kterými rozhodně nešlápnete vedle, jmenujme například lichořeřišnici větší, která chutí připomíná ředkvičky, pampelišku, kterou můžete do salátu použít i s listy (ale pozor, používejte jen ty mladé), sedmikrásku, okrajové plátky chryzantémy, kopretinu, chrpu, květy bodláku, rukoly, hořčice a samozřejmě levandule. Sbírejte také jen květy, u kterých máte jistotu, že nejsou chemicky ošetřené, a jsou těsně před rozvinutím.

Jednoduchý pampeliškový salát

  • 1 lžíce olivového oleje BILLA Naše bio
  • 1 lžička citronové šťávy
  • pampeliškové listy
  • 2 jarní cibulky
  • polovina vyloupaného grapefruitu
  • pampeliškové květy

Postup:

V malé misce prošlehejte olivový olej s citronovou šťávou, do velké mísy natrhejte pampeliškové listy a přidejte nasekanou cibulku. Zalijte dresingem a dobře proházejte.

Měsíčky grapefruitu nakrájejte na menší kousky, a spolu s pampeliškovými květy naaranžujte na zelený základ.

Jarní bramborový salát se sedmikráskami

  • 10 středně velkých brambor
  • 3 lžíce olivového oleje BILLA Naše bio
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžíce citronové šťávy nebo láku z nakládaných okurek
  • svazek ředkviček
  • 2 jarní cibulky
  • 5 nakládaných okurek
  • dvě hrsti propraných květů sedmikrásky
  • sůl a pepř

Postup:

Brambory uvařte ve slupce, nechte úplně vychladnout, oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Olivový olej, hořčici a lák šlehejte, až se všechny ingredience krásně propojí, osolte a opepřete podle chuti. Ředkvičky nakrájejte na půlkolečka, cibulku a okurky nasekejte a smíchejte ve velké míse s bramborami. Vše zalijte dresingem a dobře promíchejte. Těsně před podáváním vmíchejte sedmikráskové květy, nebo jimi salát na talíři posypte.

Další články