Nejlepší domácí zmrzliny


Léto a zmrzlina jsou nerozlučná dvojka. Jak na ni jednou dostanete chuť, není cesty zpět. A protože běhat neustále do obchodu pro ledňáky není ta nejlepší cesta, máme pro vás lepší nápad – zkuste to letos ve stylu less waste a vyrobte si vlastní! Nejen, že nebudete omezeni nabídkou příchutí, ale navíc si jí můžete vyrobit, kolik “potřebujete”. Protože neexistuje nic jako příliš mnoho zmrzliny.

Poctivá vanilková

Tahle zmrzka sice vaší postavě úplně nepomůže, ale zato je to ta pravá a plná chuť, jakou pamatujete z dětství. A navíc když to nikdo nevidí, kalorie se nepočítají.

  • 4 žloutky  
  • půl hrnku cukru
  • hrnek plnotučného mléka
  • hrnek smetany
  • 2 lžičky vanilkového extraktu nebo vnitřek ze dvou vanilkových lusků (Pokud se vyhýbáte laktóze, nahraďte žloutkový základ, mléko a smetanu dobře vychlazeným a našlehaným kokosovým mlékem.)

Postup:

Žloutky a cukr míchejte ve středně velkém hrnci, dokud se cukr nerozpustí a celá směs nebude světle žlutá. V jiném hrnci pomalu zahřívejte mléko, dokud téměř nevaří. Nemíchejte! Postupně za stálého míchání přilévejte do žloutkové směsi, dejte pozor, aby se žloutky nesrazily. Vraťte na sporák a zahřívejte na necelých 75 °C, nevařte. Přelijte do uzavíratelné nádoby a v míse s ledem nebo studenou vodou chlaďte, dokud teplota směsi neklesne lehce pod 20 °C. Čím chladnější základ, tím krémovější zmrzlina. Přimíchejte smetanu a vanilku, vložte do mrazáku a každých 20 minut důkladně promíchejte. Podávejte s ovocem, přelitou čokoládou nebo vyzkoušejte pravou Itálii s extra panenským olivovým olejem BILLA.

Čokoládová zmrzlina z avokáda

Vyhýbáte se mléčným produktům? Pak je pro vás naše zcela rostlinná dobrota to pravé.

  • 2 zralá avokáda BILLA Premium
  • 120 ml rostlinného mléka
  • 2 lžíce tekutého kokosového oleje
  • 3–4 lžíce javorového sirupu BILLA Naše bio
  • 4 lžíce nepraženého kakaa
  • 2 lžička vanilkového extraktu

Postup:

Všechny ingredience vložte do mixéru a mixujte do hladka, doslaďte podle chuti. Pokud máte zmrzlinovač, postupujte dále podle instrukcí v jeho návodu. V opačném případě přelijte směs do uzavíratelné nádoby a vložte do mrazáku. Každých 30 minut důkladně promíchejte. Zmrzlina je připravená asi za 3 hodiny.

Mátová zmrzlina s kousky čokolády

Mražené banány jako základ pro domácí zmrzlinu jsou nejlepší vynález od chvíle, kdy někoho napadlo přidat do kuchyňských robotů struhadlo. Jsou dostupné a stačí je nakrájet na kousky, zmrazit a rozmixovat. Pak už přidáte jen ingredience podle chuti. Zkuste naši mátovou bombu v kombinaci s čokoládou.

  • 400 ml dobře vychlazeného kokosového mléka
  • 2 banány nakrájené na kousky a zmražené
  • čtvrt lžičky spiruliny nebo čaje matcha (kvůli barvě)
  • 1 lžíce oblíbeného sladidla
  • plná hrst čerstvých mátových lístků
  • kapka mátové esence
  • hrst kakaových bobů nebo strouhané hořké čokolády

Postup:

Pevnou část kokosového mléka spolu s banány, spirulinou/matchou, sladidlem, mátou a mátovým extraktem vložte do mixéru a mixujte dohladka. Přidejte čokoládu nebo kakaové boby, jemně promíchejte, naložte si pořádnou porci, posypte další čokoládou a užívejte si léto!

Další články