MainContentHeadline

Nejlepší recepty na letní grilovačky


Počasí nás volá ven a nastává nejvyšší čas rozpálit gril. Ať už grilujete s rodinou na zahradě každý víkend, nebo vás letošní premiéra teprve čeká, máme pro vás několik receptů a tipů, jak vše zvládnout na jedničku.

5 tipů pro lepší grilování

Než se steak poprvé dotkne rozpáleného grilu, je potřeba vše důkladně připravit a znát ty správné triky. Samotné grilování totiž není ani tak začátkem, jako spíš vrcholem celého procesu. Na co tedy rozhodně nezapomenout?

  • Marinujte. Kromě toho, že masu i zelenině dodáte skvělou chuť, lehce kyselé marinády vás ochrání před vznikem karcinogenů, který je způsoben přípravou nad otevřeným ohněm. Nebojte se proto citronové šťávy, vinného octa nebo piva.
  • Hlídejte teplotu. Zapomeňte na studené maso na studeném grilu. Dokud nad grilovací plochou udržíte ruku, maso se bude pouze pomalu vysoušet. Zároveň doporučujeme investovat do teploměru na pečení masa. Ten totiž odděluje grilovací “kutily” od profíků.
  • Olejujte. Gril stačí přejet kuchyňskou utěrkou namočenou v oleji a ten skvělý pstruh, na kterého jste se tak těšili, přímo sklouzne na talíř.  
  • Nechte jídlo dýchat. I kdybyste vařili pro patnáct lidí, vždy si nechte na grilovací ploše alespoň malé místo, které nebude přímo nad zdrojem žáru. Tak budete moct s jídlem během přípravy bezpečně manipulovat a zajistíte, že se nic nespálí.
  • Haste. Pokud vyloženě neholdujete black and blue steakům (a vlastně i tehdy), vyhněte se grilování nad přímým plamenem. Kromě toho, že pokud je plamen způsoben odkapávající marinádou, je plný karcinogenních látek, chuťový rozdíl mezi tím drahým vysokým roštěncem a uhlím nebude velký.

Teď, když máte jasno v základech, je ten pravý čas vyzkoušet je v praxi na některém z našich receptů.

Základní recept na steak

Bez pořádného kusu masa si stále ještě mnoho lidí nedokáže grilovačku představit. S naším jednoduchým receptem zvládnete tento úkol poprvé i pokaždé.

Postup:

Maso nechte před grilováním 20 minut odpočinout mimo lednici a rozpalte gril. Poté steaky zlehka osušte kuchyňskou utěrkou, osolte a opepřete, najděte na grilu místo s největším žárem a steaky na něj rozložte. Grilujte 4 až 5 minut, poté otočte a pokračujte, dokud podle vnitřní teploty nebude maso hotové tak, jak ho máte rádi (na medium rare dalších 3 až 5 minut). 55 až 65 °C je rozptyl vnitřní teploty mezi medium rare a medium.

Špízy s grilovanou zeleninou

Ať už jako příloha, nebo hlavní chod, grilovaná zelenina je klasika, která neomrzí.

  • zelenina BILLA Naše bio podle chuti (cherry rajčátka, červená cibule, cuketa, lilek, žampiony, paprika, celé stroužky česneku)
  • olivový olej BILLA Premium
  • sůl, pepř
  • kovové jehly na špízy nebo špejle

Postup:

Pokud budete používat špejle, namočte je alespoň na hodinu do vody, aby se na grilu nespálily. Zeleninu očištěte, rajčátka a stroužky česneku nechte v celku, cibuli nakrájejte na větší klínky, papriku, cuketu a lilek na stejně velké kostky, žampiony buď ponechte, pokud jsou menší, nebo překrojte napůl. Postupně napichujte zeleninu na špejle nebo jehly, potřete olivovým olejem, osolte a opepřete podle chuti a na středně rozpáleném grilu pečte asi 10 minut. Nezapomeňte špízy průběžně otáčet, aby se vám z jedné strany nepřipálily.

Grilované ovoce

Po pořádném jídle přijde jistě k chuti malý dezert. Naštěstí je grilování velice univerzální způsob úpravy jídla, proto se nebojte na něj vsadit i v tomto případě a připravte rovnou tři sladké tečky.

  • banány
  • ananas
  • avokádo
  • jahody
  • lesní med BILLA
  • hořká čokoláda BILLA Naše bio
  • jahody nakrájené na kostičky
  • nasekaná čerstvá máta

Postup:

Banány ve slopce rozřízněte podélně napůl, poklaďte čtverečky čokolády a každou polovinu zabalte do alobalu. Ananas oloupejte a nakrájejte na silnější kolečka. Avokádo rozpulte a zbavte pecky, jahody smíchejte s medem a mátou a uložte do lednice. Banány, ananas a avokádo rozložte na rozpálený gril – ananas grilujte 2 minuty z každé strany, avokádo 4 minuty slupkou nahoru, banánové lodičky tak dlouho, dokud nebudou měkké (konkrétní doba záleží na jejich zralosti). Hotové avokádo naplňte směsí jahod, medu a máty.

Další články