MainContentHeadline

Nejoblíbenější příloha? Brambory na tři způsoby


Brambory jsou rozhodně stálicí na na českých stolech. Oblíbené byly už u našich babiček a za těch několik dekád se toho mnoho nezměnilo. Ať už ve formě hranolek, bramboráků, nebo jen tak na loupačku se solí a tvarohem, těžko hledat člověka, který by si je neuměl vychutnat. Obohaťte svůj repertoár příloh o některý z našich tipů, všechny rozhodně stojí za to!

Pečené Hasselback brambory


Postup:

Předehřejte troubu na 215 °C. Brambory pořádně vydrhněte kartáčkem, abyste je zbavili nečistot, ale neloupejte. Bramboru položte na prkénko, z obou delších stran položte např. příborový nůž nebo jídelní hůlku a bramboru krájejte na plátky – díky zarážce bramboru nepřekrojíte úplně. V misce smíchejte olivový olej s utřeným česnekem, solí, pepřem a červenou paprikou. Pomocí mašlovačky každou bramboru důkladně touto směsí potřete a nezapomeňte ani na prostor mezi plátky. Brambory vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 30 minut do zlatova. Pokud máte rádi brambory extra křupavé, umístěte plech na 5 posledních minut na nejvyšší patro v troubě. Podávejte ozdobené nasekanou petrželkou.

Domácí bramborové krokety

  • 2 velké brambory Česká farma
  • 1-2 lžíce másla nebo jeho rostlinné alternativy
  • 4 lžíce mléka nebo jeho rostlinné alternativy
  • lžička soli
  • půl lžičky pepře
  • půl lžičky sušeného česneku
  • strouhanka na obalení podle potřeby

Postup:

Brambory oškrábejte, nakrájejte na kostičky a vařte v páře do měkka. Předehřejte troubu na 160 °C. Uvařené brambory vložte do mísy, rozmačkejte vidličkou, vmíchejte máslo a mléko, sůl, pepř, česnek a petrželku a dobře promíchejte. Rukama tvarujte válečky, obalujte ve strouhance a skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte 20 minut, po 10 minutách krokety obraťte. Podávejte jako přílohu nebo jako svačinku s oblíbeným dipem.

Domácí bramborové gnocchi

  • 4—5 středních brambor Česká farma
  • půl lžičky vody + další na vaření
  • 2 lžíce olivového oleje BILLA Naše bio
  • mouka podle potřeby
  • voda na uvaření

Postup:

Brambory důkladně umyjte a neoloupané uvařte do měkka v páře nebo ve vodě. Nechte lehce vychladnout a oloupejte. Přidejte olivový olej a sůl a mačkejte, dokud nebude celá směs zcela hladká a bez hrudek. Mezitím přiveďte k varu velký hrnec vody. K rozmačkaným bramborám po troškách přidávejte mouku, až vám vznikne nelepivé těsto. Z něj vyválejte dlouhé válečky, nakrájejte na 2centimetrové špalíčky a každý z nich ozdobte otiskem vidličky. Postupně vkládejte do vroucí vody a vařte asi 3 minuty, dokud gnocchi nevyplavou k povrchu. Servírujte s oblíbenou omáčkou, stejně jako těstoviny.

Další články