MainContentHeadline

Objevte taje indické kuchyně


Když se řekne indická kuchyně, málokomu se nevybaví obrovské tržnice plné toho nejbarevnějšího koření. Hlavně jeho zásluhou se jedná o jednu z nejvoňavějších kuchyní na světě. A ačkoliv se silně liší v různých regionech země, jsou přeci jen některé recepty, které najdete napříč celou Indií.

Kari hummus

Vyzkoušejte náš základní recept, který si můžete doladit podle chuti – nebojte se přidat chilli, uzenou papriku, římský kmín nebo třeba rozmixovanou pečenou červenou řepu.

  • 1 plechovka nebo 200 g sušené cizrny BILLA Naše bio
  • 3 lžíce tahini
  • 1 až 2 stroužky česneku
  • šťáva z půlky citronu
  • 80 ml vody
  • 20 ml olivového oleje BILLA Naše bio
  • sůl a žluté kari
  • nasekaná petrželka

Postup:

Sušenou cizrnu namočíme přes noc do dvojnásobného množství vody a následně uvaříme, pokud máme cizrnu v plechovce, slijeme nálev. Do robotu bložíme česnek, tahini a sůl a umixujeme na pastu. Po dávkách přidáváme cizrnu a pokaždé umixujeme do hladka. Jak směs postupně vysychá a drolí se, přidáváme po troškách olej a vodu. Až má hummus krémovou konzistenci, přidáme citronovou šťávu a důkladně promícháme. Přemístíme do misky a vmícháme petrželku. Necháme vychladit a podáváme s čerstvým naanem.

Dhaal z červené čočky

Toto lehké jídlo není možné si nezamilovat. Kromě skvělé chuti v sobě totiž díky kurkumě a zázvoru ukrývá i mnoho zdravotních benefitů – působí proti nadýmání, zvyšuje množství antioxidantů v těle a celkovou obranyschopnost organismu. Vyžaduje sice některé netradiční ingredience, ale výsledek rozhodně stojí za to!

  • 2 lžíce olivového oleje BILLA
  • 1 cibule na kostičky
  • 1 lžíce strouhaného zázvoru
  • 1 chilli paprička bez semínek nasekaná na jemno
  • 1 nasekané rajče
  • 2 lžíce nasekaných stonků koriandru
  • 6 curry lístků
  • 1 lžička hořčičných semínek
  • 2 lžičky mletého římského kmínu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička mleté skořice1 lžička mleté kurkumy
  • 2 stroužky česneku nasekané na jemno
  • 1 plechovka kokosového mléka (plechovku můžete následně použít jako odměrku na další ingredience)
  • 1 plechovka červené čočky BILLA Naše Bio
  • 2—3 plechovky zeleninového vývaru
  • sůl a pepř
  • šťáva z jednoho citronu

Postup:

Ve velkém hrnci na středním plameni rozehřejte olivový olej, přidejte cibuli, zázvor, chilli a stonky koriandru. Lehce osolte a za občasného promíchání opékejte asi 5 minut, dokud nebude cibule měkká a nazlátlá.

Přidejte curry lístky a hořčičná semínka. Až začnou v hrnci poskakovat, přisypte všechno ostatní koření, rajčata a česnek a opékejte, dokud se vše intenzivně nerozvoní. Přidejte čočku, vývar a kokosové mléko, zvyšte plamen, přiveďte k varu, plamen opět stáhněte a pod pokličkou nechte pobublávat asi 20 minut, dokud se čočka nezačne rozpadat. Dosolte a přidejte citronovou šťávu podle chuti. Podávejte s jasmínovou rýží.

Tradiční naan

Univerzální příloha ke všem indickým pokrmům, kterou budete mít hotovou v několika jednoduchých krocích.

  • 2 lžičky sušeného droždí
  • 1 lžička cukru
  • půl hrnku teplé vody
  • 2,5 až 3 hrnky mouky
  • půl lžičky soli
  • čtvrt hrnku olivového oleje
  • 1 bílý jogurt BILLA Naše bio nebo vaší oblíbené rostlinné alternativy

Postup:

V malé misce smíchejte vodu s cukrem a droždím a nechte vzejít kvásek (asi 10 minut). V další míse smíchejte 1 hrnek mouky se solí. Přilijte kvásek, dobře promíchejte a postupně přisypávejte mouku, dokud vám nevznikne nelepivé těsto.

Vyklopte ho z mísy na pomoučenou plochu a hněťte asi 3 minuty, v případě potřeby přidejte trochu mouky. Těsto zakryjte a nechte kynout asi hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Poté ho jemně zmáčkněte a rozdělte na 8 stejných částí, každou vytvarujte do koule.

Na středním plameni rozehřejte pánev a jednotlivé části těsta postupně rozválejte do placek, ihned je začněte opékat. Počkejte, dokud se na povrchu nevytvoří velké bubliny, poté obraťte. Po upečení potřete trochou olivového oleje a posypte oblíbenými bylinkami.

Další články