Pečené hroznové víno: Recept na voňavý podzim


Když se řekne hroznové víno, většina z nás si představí parné léto a osvěžující salát. Ale to nejlepší teprve přichází s podzimem! Jak rtuť na teploměru klesá, a dny se zkracují, mnoho z nás začne pociťovat nedostatek energie. A nejjednodušším způsobem, jak energii doplnit, jsou samozřejmě cukry. Těch v jedné porci (asi osmi kuličkách) najdete hned tři kostky! Zbytek této porce ale tvoří vláknina a obrovské množství vitamínů a antioxidantů, takže na výčitky klidně rovnou zapomeňte. A jak si vychutnat tuhle vitamínovou bombu i na podzim? Vyzkoušejte náš oblíbený recept s pečeným hroznovým vínem a uvidíte, že to bude láska na první sousto!

Voňavý toast s kozím sýrem, pečeným hroznovým vínem a medem

  • 1 bageta
  • 500 g hroznového vína
  • čerstvý rozmarýn
  • 1 lžíce balsamikového octa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 250 g kalamata oliv BILLA (vypeckovaných)
  • 250 g pekanových ořechů
  • 150 g čerstvého kozího sýra
  • čerstvě mletý černý pepř
  • 1–2 lžičky medu

Postup:

Předehřejte troubu na 190 °C. V misce smíchejte balsamikový ocet, 1 lžíci oleje a lžičku čerstvého sekaného rozmarýnu. Na plech vyložený pečicím papírem vyskládejte oprané kuličky vína, vypeckované olivy a pekanové ořechy a přelijte balsamikovou směsí. Vše důkladně promíchejte a na plechu uspořádejte tak, aby byly hrozny zvlášť, budou se péct déle. Vše pečte asi 8–10 minut, až jsou pekany pěkně opečené. Mezitím nakrájejte bagetu na 2centimetrové plátky, ty potřete z obou stran zbylým olivovým olejem. Po 8 až 10 minutách vyndejte z trouby pekany a olivy, k hroznům přidejte plátky bagety a pečte ještě dalších 10 minut, dokud nejsou hrozny vrásčité a bageta pěkně opečená. Pečivo potřete lehce kozím sýrem, posypte směsí oliv a pekanů, hrozny překrájejte napůl a rozdělte na toasty. Dochuťte čerstvě mletým černým pepřem a lehce pokapejte medem.

Další články