MainContentHeadline

Poctivé gratinované brambory: Dokonalý podzimní comfort food


Jak se dny krátí a světla ubývá, dostáváme zase chuť na pořádnou porci jídla, které známe z dětství, dokonale nás zasytí, ale zároveň nebude příliš náročné na přípravu. Sáhnout v tomto období po bramborách je něco, nad čím se většinou nemusíme příliš rozmýšlet. Nechte se inspirovat naším receptem na dokonalé gratinované brambory jako od babičky. Mimochodem, věděli jste, že brambory neobsahují žádný tuk ani cholesterol a v jedné střední bramboře je více draslíku než v banánu a také téměř polovina denní dávky vitaminu C? To se před zimou určitě hodí.

Gratinované brambory

  • 1 kg pozdních brambor Česká farma (oloupaných)
  • 250 ml smetany s obsahem tuku min. 30 %
  • 200 ml mléka
  • 0,5 lžičky muškátového oříšku
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • lžíce másla značky BILLA na vymazání zapékací mísy
  • petrželka na posypání

Postup:

Oloupané brambory ponořte do vody, aby nezčernaly. Do hrnce nalijte smetanu a mléko, přidejte muškátový oříšek, čerstvě mletý pepř a osolte. Soli se nebojte, brambory jí hodně natáhnou, proto omáčku trochu přesolte. Přiveďte k varu. Než se omáčka začne vařit, osušte brambory papírovou utěrkou a nakrájejte na cca 1,5 cm silné plátky. Když omáčka vaří, přidejte do ní brambory a opět přiveďte k varu. Vařte za občasného míchání asi 7—8 minut, dokud není omáčka hustá. Zapékací mísu vymažte máslem, brambory přendejte z hrnce s veškerou omáčkou do zapékací mísy a rovnoměrně rozprostřete. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte dozlatova asi 20 minut. Před servírováním posypte petrželkou.

Další články