MainContentHeadline

Připravte si doma vlastní ochucená másla


Neodolali jste jaru, přinesli si domů plný košík čerstvých bylinek a teď přemýšlíte, jak je uchovat co nejdéle. Nebo se možná konečně blíží první grilování a vy se chcete letos vytáhnout s něčím opravdu výjimečným. Ať tak, nebo tak, máme pro vás jednoduchou odpověď: bylinkové máslo.

Je super jednoduché, skvěle ladí s grilovanými pokrmy, chutná výborně i jen tak na čerstvém pečivu a bylinky v něm naložené si dlouho uchovají svoji svěží chuť. Vyzkoušejte naše oblíbené recepty! Stačí vám jen máslo, bylinky a formičky.

Pažitkové máslo s mořskou solí

  • 250 g másla BILLA
  • svazek pažitky
  • hrubě mletá mořská sůl

Postup:

Máslo nechte lehce povolit mimo lednici, poté našlehejte metličkou. Vmíchejte na jemno nasekanou pažitku a sůl, uložte do vhodné nádoby nebo formy a nechte opět ztuhnout v lednici. Servírujte na čerstvém pečivu.

Petrželkové máslo s česnekem a šalotkou

  • 250 g másla BILLA
  • svazek petrželky
  • 2 nasekané šalotky
  • 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 2 stroužky česneku nasekaného na jemno
  • sůl a pepř
  • potravinářská folie

Postup:

Máslo nechte povolit, poté všechny ingredience vložte do kuchyňského robotu a několik krátkými pulzy promíchejte. Hotové máslo vyklopte na potravinářskou folii, vytvarujte váleček, na obou koncích pevně zamotejte a uložte ztuhnout do lednice. Skvěle doplní steak či rybu právě sundané z grilu.

Citronové máslo s tymiánem

  • 250 g másla BILLA
  • kůra a šťáva z jednoho citronu
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • hrst nasekané jarní cibulky
  • 2 lžíce čerstvých tymiánových lístků
  • 1 lžička sladké papriky
  • sůl a pepř

Postup:

V robotu nasekejte na jemno citronovou kůru a česnek, přidejte ostatní ingredience a ještě krátce pomixujte, až se vše hezky spojí. Rozdělte po porcích do silikonových formiček na led a nechte v lednici ztuhnout. Ideální v kombinaci se zelenými fazolkami, brokolicí nebo jinou oblíbenou horkou zeleninou.

Domácí máslo z olivového oleje s bazalkou

  • 70 ml rostlinného mléka
  • 1 lžička jablečného octa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 120 ml rozpuštěného kokosového oleje (bez chuti) pokojové teploty
  • hrst bazalkových lístků
  • sůl a pepř

Postup:

Umixujte v robotu společně mléko, sůl a ocet, dejte pozor, aby se přístroj příliš nezahříval, utvořily by se hrudky. Přilijte kokosový a olivový olej a mixujte na nejvyšší stupeň, až bude textura hladká a krémová. Vmíchejte bazalku a pepř, přelijte do sklenice s víčkem a nechte ztuhnout v lednici. Vychutnávejte rozpuštěné na čerstvých těstovinách s pečenými rajčátky a česnekem.

Další články