MainContentHeadline

Recept na cizrnový hummus

Hummus neboli cizrnová pomazánka, je jídlo arabského původu. Svou popularitu si v našich končinách získal nejen u vegetariánů a vyznavačů rostlinné stravy. Hummus je totiž nejen plný hodnotných bílkovin a vitamínů, ale také velmi chutný. K jeho přípravě je však třeba znát několik „fíglů“, které vám dnes odtajníme.

Naprosto zásadní složkou receptu na hummus je cizrna, neboli „římský hrách “. Cizrna pochází z Turecka a v největším množství se dnes pěstuje v Indii. Jedná se o luštěninu, která obsahuje spoustu vlákniny, bílkovin, ale také například kyselinu listovou a velké množství železa. Je ideální pro ty, kdo bojují s chudokrevností.

Do hummusu můžete použít cizrnu z konzervy, díky které budete mít pomazánku hotovou za pár minut. Pokud si však chcete s hummusem opravdu vyhrát a vytvořit super chutnou a výživově hodnotnou pomazánku, doporučujeme koupit cizrnu sušenou. Tu nechte následně namočenou ve vodě a úplně nejlepšího výsledku dosáhnete, když ji naklíčíte. Díky tomu se zrno „oživí“ a spustí se proces, který v cizrně probudí velké množství enzymů. Hummus z takto naklíčené cizrny je doslova výživovou bombou. Jen si představte, kolik síly je potřeba, aby takové semínko vzklíčilo a uchytilo se. Jedná se doslova o otázku života a smrti. Naklíčením tak zdánlivě „mrtvou“ hmotu proměníte v naprostou superpotravinu!

Recept (pro 4 osoby):
– 250 g uvařené cizrny Naše BIO (nebo konzervované)
– 2 stroužky česneku
– 2 lžíce sezamové pasty tahini
– 1/2 lžičky římského kmínu
– 1/2 lžičky soli
– 1 lžíce citrónové šťávy
– 3 lžíce olivového oleje Naše BIO extra panenský

Postup
Pokud zvolíte sušenou cizrnu a máte dostatek času, nechte ji naklíčit. Postup je následující. Cizrnu zcela ponořte na 1 den do studené vody. Další den vodu slijte a rozprostřete na talíř nebo tác. Takto nechte cizrnu ještě minimálně den (maximálně 3), dokud nezačne klíčit. Dvakrát denně ji prolijte studenou vodou a vraťte zpět.
Pokud nechceme cizrnu klíčit, necháme ji pouze namočenou na 12 hodin v dostatečném množství studené vody. Naklíčenou nebo namočenou cizrnu scedíme, zalijeme čerstvou vodou a vaříme mírným varem nejméně 2 hodiny. Čím déle cizrnu vaříme, tím nadýchanější bude výsledek.

Až když je cizrna uvařená, tak ji osolíme a necháme ve vodě vychladnout. Slijeme přes sítko, ale vodu, ve které se vařila, nevyléváme. Pokud volíme cizrnu z konzervy, stejně tak si při scezení uchováme nálev na později. Okapanou cizrnu vložíme do mixéru, přidáme tahini pastu, římský kmín a prolisovaný česnek. Začneme pomalu mixovat a současně, po malých dávkách, přiléváme asi 150 ml nálevu nebo vody. V této fázi hummus ochutnejte. Podle chuti dokyselte citrónovou šťávou a případně ještě dosolte. Rozmixovaný hummus naservírujte do misky a přelijte olivovým olejem. Ideálně nechejte hotovu pomazánku ještě vychladit v lednici, ale můžete ji podávat klidně ihned. K hummusu se nejlépe hodí arabský chléb. Skvělou a zdravou variantou je také nakrájená zelenina na špalíčky, kterou do pomazánky namáčíme. Na zeleninové špalíčky můžeme jakoukoliv křupavou zeleninu (mrkev, okurku, papriku, ředkev...).

Další články

Připravte si doma krásná velikonoční vajíčka

Recept na velikonočního beránka

Velikonoční nádivka podle staročeského receptu