MainContentHeadline

Recept na velikonočního beránka

Receptů na velikonočního beránka koluje (nejen) v internetových vodách přibližně stejně velké množství jako teorií o tom, odkud se vzal.

My vám dnes přinášíme ve zkratce několik základních teorií o jeho vzniku, ale především zaručený recept na jeho přípravu. Správný velikonoční beránek by měl být totiž kyprý, určitě ne suchý, a přitom krásně držet tvar.

Symbol beránka se objevil už v pohanských časech, jelikož pastevectví bylo v našich krajinách velmi rozšířené. Beránek, jako zástupce všech mláďat představuje zrození nového života, oslavuje jaro, věčný koloběh života a samotný zázrak stvoření. V křesťanství je pak beránek symbolem nevinnosti a oběti, kterou se má jeho dárce Bohu vykoupit od hříchu a utrpení. Podle židovské tradice zase beránek zobrazuje celý izraelský lid, který jeho Stvořitel vede coby pastýř ovečky směrem k vysvobození.

Ať už patříte mezi pobožné nebo ateisty, upéct na Velikonoce beránka je dnes již tradicí. Beránek zaručeně potěší nejen naše nejmenší a dozdobí každý velikonoční stůl.

Na 1 beránka

5 ks Naše Bio Vejce M
200 g krupicového cukru
200 g Naše Bio Mouka pšeničná hladká
20 g másla
citrónová šťáva z půlky citrónu Naše Bio Citrony
1 balení Naše Bio Vanilkový cukr
máslo na vymazání formy
hrubá mouka na vysypání formy

Postup:

Žloutky oddělte od bílků. Cukr krupici a vanilkový cukr spolu se žloutky vyšlehejte v kuchyňském robotu do mírného zhoustnutí. Zakápněte šťávou z půlky citrónu.

Kuchyňskou troubu předehřejte na 180 stupňů.

V rendlíku rozpusťte máslo a nechte vychladnout.

Bílky vyšlehejte se špetkou soli na tuhý sníh.

K vyšlehaným žloutkům s cukrem přidejte prosátou mouku a rozpuštěné máslo. Nakonec opatrně vmíchejte i vyšlehaný sníh z bílků.

Hotové těsto vlijte do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané formy na velikonočního beránka.

Formu přiklopte a pečte 30 minut. Poté zmírněte teplotu v troubě na 160 stupňů a ještě 20 minut dopékejte.

Po upečení formu vyjměte z trouby, zabalte do vlhké utěrky a nechejte zcela vychladnout.

Vychladlého beránka opatrně vyklopte na vhodný talíř. Poprašte moučkovým cukrem a s pomocí rozinek vytvořte oči. Kolem krku můžete beránkovi ještě ovázat mašli nebo ho přelijte čokoládovou polevou.

Co vy? Pečete také velikonočního beránka? A máte již svůj oblíbený recept nebo zkusíte ten náš?

Další články

Připravte si doma krásná velikonoční vajíčka

Boží milosti: velikonoční pochoutka našich babiček

Velikonoční nádivka podle staročeského receptu