Main Content
Recepty z medvědího česneku
Jarní příroda se s námi neváhá podělit o obrovské množství pokladů. Jedním z nich je i medvědí česnek, jehož historie sahá až do starého Řecka prvního století. Během středověku byl pokládán za léčivou bylinu, v roce 1992 byl dokonce Společností pro ochranu a výzkum evropské flory jmenován rostlinou roku.
Obojí právem – mladé lístky obsahují 20 až 50 mg vitaminu C a karotenu, čerstvý medvědí česnek na sebe váže toxiny a tuky z krve, které jsou pak spolu s ním vyplavovány z těla. Pravidelná konzumace snižuje cholesterol a krevní tlak, zlepšuje paměť i pleť a celkově přispívá k očistě organismu.
Medvědí česnek najdete volně růst na spoustě míst, a tak vám nic nebrání vychutnat si ho v některém z našich zelených receptů.
Pesto z medvědího česneku
- 75 g medvědího česneku
- 50 g mandlí
- 150 ml olivového oleje BILLA Naše bio
- sůl a pepř
Postup:
Na pánvičce na sucho opražte mandle. Vychladlé je spolu se solí, pepřem a medvědím česnekem vložte do mixéru a na nejvyšší stupeň na jemno nasekejte. Pomalu přidávejte olivový olej a mixujte, dokud nezískáte krémovou konzistenci.
Vše přelijte do čisté sklenice s víčkem, přelijte olivovým olejem tak, aby bylo pesto zcela zakryté, a skladujte v lednici až dva měsíce.
Pesto servírujte na čerstvých těstovinách, posypte strouhaným parmazánem nebo na jemno rozemletými kešu oříšky smíchanými s lahůdkovým droždím.
Krémová polévka z medvědího česneku
- 1 lžíce řepkového oleje
- 1 lžíce olivového oleje BILLA Naše bio
- 1 cibule na drobno
- 1 pórek na drobno
- 2 stonky řapíkatého celeru na tenké plátky
- 1 mrkev na drobné kostičky
- 1 mrkev na kostičky
- 1,2 l zeleninového vývaru
- 200 g medvědího česneku
- 3 lžíce mléka (nebo jeho rostlinné alternativy)
- sůl a pepř
Postup:
Ve velkém hrnci zahřejte řepkový a olivový olej. Přidejte cibuli. pórek, celer, mrkev, bramboru a poctivou špetku soli a míchejte, až se všechna zelenina pěkně obalí. Přikryjte pokličkou a na mírném plameni nechte dusit 15–20 minut, pravidelně míchejte, aby se zelenina nepřichytila.
Přilijte vývar a nechte pobublávat 10 minut. Nakonec přidejte medvědí česnek a nechte 2 minutky zavadnout. Vypněte plamen a až polévka trochu vychladne, rozmixujte ji do krémova ponorným mixérem. Poté přidejte mléko a znovu prohřejte. Krém servírujte ozdobený praženými semínky podle chuti a olivovým olejem.
Pomazánka z medvědího česneku a slunečnicových semínek
- 50 g medvědího česneku
- 100 g slunečnicových semínek
- 75 ml mléka (nebo jeho rostlinné alternativy)
- 3 lžíce slunečnicového oleje BILLA Naše bio
- 1 lžíce citronové šťávy
- sůl
Postup:
Slunečnicová semínka rozmixujte na prášek, dejte pozor, ať nezačnou pouštět olej. Přidejte mléko, olej, citronovou šťávu, sůl a na jemno nasekaný medvědí česnek. Hotová pomazánka by měla v lednici vydržet až týden, ale s větší pravděpodobností se po ní zapráší do půl hodiny.