Recepty z medvědího česneku


Jarní příroda se s námi neváhá podělit o obrovské množství pokladů. Jedním z nich je i medvědí česnek, jehož historie sahá až do starého Řecka prvního století. Během středověku byl pokládán za léčivou bylinu, v roce 1992 byl dokonce Společností pro ochranu a výzkum evropské flory jmenován rostlinou roku.

Obojí právem – mladé lístky obsahují 20 až 50 mg vitaminu C a karotenu, čerstvý medvědí česnek na sebe váže toxiny a tuky z krve, které jsou pak spolu s ním vyplavovány z těla. Pravidelná konzumace snižuje cholesterol a krevní tlak, zlepšuje paměť i pleť a celkově přispívá k očistě organismu.

Medvědí česnek najdete volně růst na spoustě míst, a tak vám nic nebrání vychutnat si ho v některém z našich zelených receptů.

Pesto z medvědího česneku

  • 75 g medvědího česneku
  • 50 g mandlí
  • 150 ml olivového oleje BILLA Naše bio
  • sůl a pepř

Postup:

Na pánvičce na sucho opražte mandle. Vychladlé je spolu se solí, pepřem a medvědím česnekem vložte do mixéru a na nejvyšší stupeň na jemno nasekejte. Pomalu přidávejte olivový olej a mixujte, dokud nezískáte krémovou konzistenci.

Vše přelijte do čisté sklenice s víčkem, přelijte olivovým olejem tak, aby bylo pesto zcela zakryté, a skladujte v lednici až dva měsíce.

Pesto servírujte na čerstvých těstovinách, posypte strouhaným parmazánem nebo na jemno rozemletými kešu oříšky smíchanými s lahůdkovým droždím.

Krémová polévka z medvědího česneku

  • 1 lžíce řepkového oleje
  • 1 lžíce olivového oleje BILLA Naše bio
  • 1 cibule na drobno
  • 1 pórek na drobno
  • 2 stonky řapíkatého celeru na tenké plátky
  • 1 mrkev na drobné kostičky
  • 1 mrkev na kostičky
  • 1,2 l zeleninového vývaru
  • 200 g medvědího česneku
  • 3 lžíce mléka (nebo jeho rostlinné alternativy)
  • sůl a pepř

Postup:

Ve velkém hrnci zahřejte řepkový a olivový olej. Přidejte cibuli. pórek, celer, mrkev, bramboru a poctivou špetku soli a míchejte, až se všechna zelenina pěkně obalí. Přikryjte pokličkou a na mírném plameni nechte dusit 15–20 minut, pravidelně míchejte, aby se zelenina nepřichytila.

Přilijte vývar a nechte pobublávat 10 minut. Nakonec přidejte medvědí česnek a nechte 2 minutky zavadnout. Vypněte plamen a až polévka trochu vychladne, rozmixujte ji do krémova ponorným mixérem. Poté přidejte mléko a znovu prohřejte. Krém servírujte ozdobený praženými semínky podle chuti a olivovým olejem.

Pomazánka z medvědího česneku a slunečnicových semínek

  • 50 g medvědího česneku
  • 100 g slunečnicových semínek
  • 75 ml mléka (nebo jeho rostlinné alternativy)
  • 3 lžíce slunečnicového oleje BILLA Naše bio
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • sůl

Postup:

Slunečnicová semínka rozmixujte na prášek, dejte pozor, ať nezačnou pouštět olej. Přidejte mléko, olej, citronovou šťávu, sůl a na jemno nasekaný medvědí česnek. Hotová pomazánka by měla v lednici vydržet až týden, ale s větší pravděpodobností se po ní zapráší do půl hodiny.

Další články