MainContentHeadline

Řecký salát: Vzpomínka na léto


Receptů na dobrý salát není nikdy dost. Obzvlášť na konci léta, kdy chceme za každou cenu uchovat vzpomínku na sluneční paprsky, slaný vítr ve vlasech a písek mezi prsty. Pro tyto příležitosti není lepší parťák než nádherně barevný řecký salát plný svěžích letních chutí. Čerstvé ingredience, trocha krájení a míchání a salát je na světě! Skvěle poslouží nejen jako příloha ke grilovačce, ale ve větších porcích a s oblíbeným pečivem spolehlivě utiší i pořádný hlad. Chcete–li navíc prospět svému zdraví, je řecký salát to pravé pro vás – minimum kalorií, ale zato spousta vlákniny a antioxidantů, bílkoviny díky sýru a s pomocí olivového oleje hravě vstřebáte i všechny vitamíny rozpustné v tucích.

Recept na řecký salát

  • 1 okurka BILLA Naše bio
  • 1 zelená paprika
  • 250 g cherry rajčátek BILLA Naše Bio
  • 1 menší červená cibule
  • 150 g oliv kalmata značky BILLA
  • 2 lžíce olivového oleje BILLA
  • 1 lžíce šťávy z čerstvého citronu BILLA Naše bio
  • 1—2 lžíce nadrobno pokrájených lístků oregana
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 200 g sýru Feta značky BILLA (nebo rostlinné alternativy – viz tip pod receptem)

Postup:

Okurku a papriku nakrájejte na drobné kostky, rajčátka překrájejte napůl, cibuli nakrájejte na malé klínky a vše promíchejte s olivami. Zalijte olejem, citronovou šťávou, ochuťte oreganem, solí a pepřem. Fetu nakrájejte na kostky a před servírováním jí salát posypte.

Náš tip:

Pokud se z jakéhokoliv důvodu vyhýbáte mléčným výrobkům, zkuste naši domácí alternativu fety: Jedno bílé tofu vložte na noc do mrazáku a ráno opět rozmrazte. Díky tomu ho můžete lépe “vyždímat” a uvolnit tak v jeho struktuře místo pro další chutě. V misce smíchejte 2 deci vody s 3 lžičkami jablečného octa a 2 lžičkami soli. Tofu nakrájejte na kostičky a naložte do této směsi. Za pár hodin v lednici už si můžete pochutnávat.

Další články