MainContentHeadline

Rostlinná mléka – výhody a recepty

V poslední době se s rostlinnými mléky doslova roztrhl pytel. Proč byste měli pít rostlinná mléka i když netrpíte intolerancí na laktózu? A jak si doma připravit dobré rostlinné mléko za pár korun? To všechno si prozradíme v dnešním článku.

Rostlinné mléko vs. živočišné

Z výživového hlediska se dá říci, že rostlinné mléko je méně hodnotné než to živočišné. Rostlinná mléka totiž neobsahují všechny aminokyseliny, které potřebuje naše tělo pro stavbu buněk a mají také nižší obsah vápníků. Na druhou stranu jsou lépe stravitelná a vyhrávají to i co do složení zdravých tuků. Neobsahují žádné mléčné bílkoviny a jsou tak výbornou alternativou pro všechny, kdo trpí intolerancí na laktózu. Nejlepší je proto kombinovat v jídelníčku jak živočišná, tak rostlinná mléka, jelikož každé z nich obohacuje náš organismus o jiné cenné látky.

Na kupovaná rostlinná mléka dnes můžete narazit téměř v každém supermarketu. Jsou však obvykle několikanásobně dražší než klasické kravské mléko a mnohé z nich obsahují doplňující a stabilizační látky, které nejsou naším organismem dobře stravitelné. Zdravější a také levnější variantou je proto vyrobit si takové mléko doma.

Jak na výrobu domácího rostlinného mléka?

Vyrobit si doma rostlinné mléko je snazší, než se může zdát. Postačí vám k tomu výkonný mixér a látkové plátýnko nebo gáza. Základní postup je vždy stejný. Ingredience je lepší předem alespoň na pár hodin namočit. Mléko lze tvořit i z nenamočených ingrediencí, avšak namočením se zbavíte nechtěných antinutričních látek a živiny z takového mléka budou pro náš organismus lépe vstřebatelné. Namočené ingredience následně sceďte, propláchněte a vložte do mixéru. Přidejte vodu, rozmixujte a přeceďte přes plátno. Takto vyrobené mléko vám vydrží v lednici 3-4 dny. Nebojte se experimentovat s nejrůznějším ochucením jednotlivých mlék a vyzkoušejte naše recepty.

Čokoládové ovesné mléko

Oves obsahuje spoustu vlákniny, minerálních látek, vitamínu B a zinku. Snižuje hladinu cholesterolu a spolehlivě zasytí a zažene hlad. Ovesné mléko je tak ideální při snižování váhy a při redukčních dietách.

Recept:
- 1 hrnek Naše Bio Ovesné vločky
- 4 hrnky vody
- 3 datle - špetka soli
- 1 lžíce Naše Bio Kakao

Ovesné vločky opět namočte do vody tak, aby byly zcela ponořené. Pokud nemáte mleté ovesné vločky, před namočením ty celé vložte do mixéru a lehce rozmixujte. Mleté vločky se lépe namáčejí a výsledné rostlinné mléko je jemnější. Vločky následně slijte, smíchejte v mixéru s vodou, datlemi, kakaem a špetkou soli a umixujte dohladka. Sceďte přes plátýnko a můžete podávat.

Rýžové matcha mléko

Rýžová vláknina obsahuje spoustu antioxidantů, které chrání naše buňky před poškozením. Rýžové mléko obsahuje také cenný vitamín D, který pomáhá při poruchách imunity. Matcha je japonský zelený čaj s antioxidačními účinky, který pomáhá detoxikovat organismus a má silné povzbudivé účinky.

Recept:
- 1 hrnek BILLA Basmati rýže
- 4 hrnky vody
- 1 lžíce zeleného čaje matcha
- 1-2 lžíce BILLA Med lesní

Nevařenou rýži nechte namočenou ve vodě po dobu minimálně 24 hodin. Následně vodu slijte a rýži propláchněte. Vložte do mixéru, přidejte vodu a další ingredience a dobře rozmixujte. Přeceďte přes plátno, přelijte do vhodné nádoby a nechte hodinu až dvě vychladit v lednici.

Mandlové mléko s vanilkou

Ořechová mléka patří mezi ty dražší, avšak zpravidla nejchutnější varianty rostlinných mlék. Mandlové mléko obohatí vaše tělo o mnohé cenné minerály, ale také o vápník, hořčík a fosfor.

- 1 šálky vody
- 4 šálek mandlí
- 1/2 čajové lžičky mleté vanilky
- 3 čajové lžičky BILLA Med lesní
- špetka soli

Mandle namočíme na pár hodin nebo přes noc do vody tak, aby byly zcela ponořené. Následně umixujeme spolu s vodou a dalšími ingrediencemi. Přecedíme a můžeme podávat nebo ještě nechat hodinu až dvě vychladit v lednici.

Další články

Připravte si doma krásná velikonoční vajíčka

Recept na velikonočního beránka

Velikonoční nádivka podle staročeského receptu