Main Content

Sendvič Croque Madame (2 osoby)


Recept na dva ikonické sendviče v jednom, které můžete ochutnat snad v každé francouzské kavárně! Croque Madame je vlastně vyšperkovaný Croque Monsieur, zdobí ho totiž navíc sázené vejce s perfektně tekutým žloutkem. A je tak dobrý, že vás při objednávání neodradí ani lehce krkolomný název.

Ingredience:

  • máslový toustový chléb BILLA
  • 45 g čerstvého másla BILLA
  • 200 g Pražské šunky BILLA
  • 200 g strouhaného sýra švýcarského typu BILLA
  • 2 velká vejce BILLA Naše BIO
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • čerstvý pepř
  • řeřicha
  • pažitka

Ingredience na bešamel:

  • 45 g čerstvého másla BILLA
  • 25 g hladké mouky BILLA
  • 450 ml vlažného mléka BILLA
  • ½ bílé cibule BILLA Bon Via
  • špetka muškátového oříšku
  • špetka bílého pepře
  • 50 g strouhaného sýra švýcarského typu BILLA
  • sůl

Postup

  1. V silnostěnném hrnci rozpusťte máslo, zaprašte moukou a metličkou za stálého míchání vařte na mírném plameni cca 3 minuty. Do jíšky postupně vmíchejte mléko a pomalu vařte společně s jemně nasekanou cibulkou. Ke konci vmíchejte strouhaný sýr, pepř a dle hustoty nařeďte ještě trochou mléka. Omáčka by měla být hladká, ale téct jen pomalu.
  2. Tousty opečte z obou stran na másle lehce dokřupava. Na spodní toust namažte tenkou vrstvu hořčice. Poklaďte šunkou a posypte sýrem. Mezi plátky šunky můžete namazat tenkou vrstvu omáčky.
  3. Přikryjte druhým plátkem toustu a na něj dejte vrstvu bešamelu posypanou sýrem. Dejte zapéct do trouby pod gril, dokud se sýr nerozpustí.
  4. Takto máte připravený Croque Monsieur. Croque Madame se liší přidáním volského oka na vršek toustu. Na mírném plameni osmahněte vejce tak, aby byl bílek již pevný, ale žloutek zůstal krásně tekutý. Volské oko dejte na toust jako poslední.
  5. Na vejce rozemelte čerstvý pepř a posypte trochou pažitky s řeřichou.

Další články