Sezóna meruněk: Jednoduché recepty pro každou příležitost


Rok se s rokem sešel a sezóna meruněk je v plném proudu. Pokud patří i mezi vaše nejoblíbenější letní ovoce, neváhejte, právě teď seženete ty nejzralejší a nejšťavnatější. A že se ovoce neslučuje s vaší letní dietou? U meruněk tohle neplatí – jsou bohaté na vlákninu, vápník pro silné kosti a jsou doslova zlatým pokladem, co se týče antioxidantů. Hoďte výčitky za hlavu a užijte si naše jednoduché letní recepty.

Raw meruňkový džem

  • 8 zralých meruněk
  • 60 ml vody 1—2 lžíce medu BILLA
  • 2 lžíce chia semínek

Postup:

Meruňky nakrájejte na menší kousky. Vodu a med dobře promíchejte v mixéru. Přidejte chia semínka a polovinu meruněk a dobře promixujte, poté přidejte zbytek meruněk a krátkými pulzy mixujte tak, aby v džemu zůstaly kousky ovoce. Směsí naplňte uzavíratelné skleničky a uložte do lednice. Za půl hodiny už můžete mlsat! Džem vydrží v lednici až pět dní.

Letní meruňkový koláč

  • 250 ml mléka nebo jeho rostlinné alternativy
  • 100 ml slunečnicového oleje BILLA Naše bio
  • 1 lžíce jablečného octa 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 300 g vaší oblíbené mouky
  • 150 g hnědého cukru
  • 6 g prášku do pečiva
  • 10—12 meruněk
  • moučkový cukr na ozdobu

Postup:

Předehřejte troubu na 180 °C. Dobře promíchejte mléko s olejem, jablečným octem, citronovou šťávou a vanilkovým extraktem, ve větší míse zase dobře promíchejte mouku s hnědým cukrem a práškem do pečiva. Obě směsi spojte do vláčného těsta. Dortovou formu vyložte pečicím papírem, případně vymažte olejem a nalijte do ní těsto. Meruňky rozpulte, zbavte pecek a jemně vtlačte do těsta řezem nahoru. Pečte 35—40 minut, ujistěte se pomocí špejle, že je koláč hotový. Nechte vychladnout, poprašte moučkovým cukrem a podávejte.

Nevařené meruňkové kari s cizrnou

  • 5 meruněk
  • půlka červené cibule
  • šťáva z jedné limetky
  • sůl 2 lžičky
  • kari plechovka cizrny
  • 2 střední mrkve – nastrouhané
  • čerstvý koriandr
  • květák

Postup:

V mixéru smíchejte meruňky, červenou cibuli, koriandr, limetkovou šťávu, sůl a kari. Cizrnu slijte a nechte okapat. Přelijte meruňkovou směsí a přidejte strouhanou mrkev. Květák rozeberte na růžičky a v mixéru krátkými pulzy nasekejte nadrobno, aby připomínal rýži. Podávejte ozdobené koriandrem.

Další články