Main Content
Sezóna meruněk: Jednoduché recepty pro každou příležitost
Rok se s rokem sešel a sezóna meruněk je v plném proudu. Pokud patří i mezi vaše nejoblíbenější letní ovoce, neváhejte, právě teď seženete ty nejzralejší a nejšťavnatější. A že se ovoce neslučuje s vaší letní dietou? U meruněk tohle neplatí – jsou bohaté na vlákninu, vápník pro silné kosti a jsou doslova zlatým pokladem, co se týče antioxidantů. Hoďte výčitky za hlavu a užijte si naše jednoduché letní recepty.
Raw meruňkový džem
- 8 zralých meruněk
- 60 ml vody 1—2 lžíce medu BILLA
- 2 lžíce chia semínek
Postup:
Meruňky nakrájejte na menší kousky. Vodu a med dobře promíchejte v mixéru. Přidejte chia semínka a polovinu meruněk a dobře promixujte, poté přidejte zbytek meruněk a krátkými pulzy mixujte tak, aby v džemu zůstaly kousky ovoce. Směsí naplňte uzavíratelné skleničky a uložte do lednice. Za půl hodiny už můžete mlsat! Džem vydrží v lednici až pět dní.
Letní meruňkový koláč
- 250 ml mléka nebo jeho rostlinné alternativy
- 100 ml slunečnicového oleje BILLA Naše bio
- 1 lžíce jablečného octa 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 300 g vaší oblíbené mouky
- 150 g hnědého cukru
- 6 g prášku do pečiva
- 10—12 meruněk
- moučkový cukr na ozdobu
Postup:
Předehřejte troubu na 180 °C. Dobře promíchejte mléko s olejem, jablečným octem, citronovou šťávou a vanilkovým extraktem, ve větší míse zase dobře promíchejte mouku s hnědým cukrem a práškem do pečiva. Obě směsi spojte do vláčného těsta. Dortovou formu vyložte pečicím papírem, případně vymažte olejem a nalijte do ní těsto. Meruňky rozpulte, zbavte pecek a jemně vtlačte do těsta řezem nahoru. Pečte 35—40 minut, ujistěte se pomocí špejle, že je koláč hotový. Nechte vychladnout, poprašte moučkovým cukrem a podávejte.
Nevařené meruňkové kari s cizrnou
- 5 meruněk
- půlka červené cibule
- šťáva z jedné limetky
- sůl 2 lžičky
- kari plechovka cizrny
- 2 střední mrkve – nastrouhané
- čerstvý koriandr
- květák
Postup:
V mixéru smíchejte meruňky, červenou cibuli, koriandr, limetkovou šťávu, sůl a kari. Cizrnu slijte a nechte okapat. Přelijte meruňkovou směsí a přidejte strouhanou mrkev. Květák rozeberte na růžičky a v mixéru krátkými pulzy nasekejte nadrobno, aby připomínal rýži. Podávejte ozdobené koriandrem.