MainContentHeadline

Snídaně do postele: Čerstvé croissanty s domácím mandarinkovým džemem


Babí léto na nás ani letos nezapomnělo! O víkendu nás budí sluneční paprsky a dávají nám jasný signál, že je na čase se ještě trochu rozmazlit, než se všichni zabalíme do kabátů a tlustých šál. A kdy jindy věnovat trochu času sami sobě než práve po ránu? Užijte si tu chvilku, kterou máte pro sebe, a připravte si voňavou snídani do postele – čerstvé croissanty zvládnete za pár minut, domácí marmeládu doporučujeme připravit den předem, aby se hezky rozležela. Pak už stačí přidat jen šálek oblíbeného čaje a ranní pohoda může začít!

Džem

doba přípravy: 1 hodina
množství: cca 4 středně velké sklenice

Suroviny:

  • 1,5 kg oloupaných mandarinek (slupku nevyhazujte)
  • 1 citron Clever
  • 1 Gelfix Extra
  • 600 g třtinového cukru BILLA

Postup:

Z kůry mandarinek opatrně seřízněte ostrým nožem bílou část. Nakrájejte kůru na slabé proužky a odvažte si asi 30 gramů. Z citronu nastrouhejte kůru. Kůru dejte do hrnce a zalijte horkou vodou, vařte asi 10 sekund. Pak slijte, opět zalijte horkou vodou a zase vařte 10 sekund. Slijte, zalijte horkou vodou a vařte asi 15 minut do změknutí.

Mandarinky nakrájejte na plátky, dejte do hrnce a za občasného míchání pozvolna vařte 30 minut. Gelfix smíchejte se dvěma lžícemi cukru a přidejte k mandarinkám. Vařte minutu. Přisypejte zbytek cukru a za častého míchání vařte 5 minut. Džemem naplňte čisté sklenice, pořádně uzavřete a na několik minut otočte dnem vzhůru.

Croissanty

množství: 6 ks
doba přípravy: 10 minut
doba pečení: cca 10–15 minut

Suroviny:
1 vyválené listové těsto BILLA
mandarinkový džem
vejce na potření

Postup:

Předehřejte troubu na 200 °C. Vyválené listové těsto nakrájejte na 6 trojúhelníků a okraje lehce potřete rozšlehaným vejcem. Na širší stranu naneste trochu mandarinkového džemu a srolujte. Přendejte na plech vyložený pečicím papírem a povrch croissantů potřete rozšlehaným vejcem. Vložte do trouby a pečte dozlatova.

Další články