MainContentHeadline

Špekáčky s cibuládou a domácí hořčicí


Vychutnejte si tradiční večerní posezení u táboráku! Připravte si ke klasickému špekáčku cibuládu, která vám v chladničce vydrží i do příštího grilování. Stejně jako skvělá domácí hořčice, kterou chutně doplníte uzeninu, ale i brambory vytažené horké přímo z popela.

Ingredience:

  • 4 ks špekáčků
  • 400 g brambor odrůdy Grenaille
  • 100 g hořčičných semínek
  • 2 lžíce medu
  • ½ jablka
  • 100 ml jablečného octa
  • 500 g červené cibule
  • 50 g másla BILLA
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje BILLA Premium
  • 50 g třtinového cukru BILLA Naše BIO
  • snítka čerstvého tymiánu
  • 200 ml červeného vína
  • 80 ml červeného vinného octu
  • 80 ml portského vína
  • sůl, pepř

Postup:

Nejprve si nakrájejte cibuli na měsíčky. V hrnci na olivovém oleji orestujte cibulku do změknutí, přidejte cukr a nechte jej zkaramelizovat. Do hrnce přilijte vinný ocet, který chvilku redukujte, aby se odpařil. Poté zmírněte plamen, přidejte nasekaný česnek a po částech přidávejte víno a portské. Vždy jen malé množství, aby se vše postupně zredukovalo do husté omáčky. Celý proces potrvá přibližně hodinu. Hotová cibuláda by měla mít velmi tmavou barvu a hustotu medu. Posléze si připravte brambory, které vařte ve slupce asi 15 minut. Po uvaření vodu slijte a ještě horké brambory zabalte do alobalu. Připravené brambory pečte přibližně 15 minut, ideálně na kraji ohniště v rozžhavených uhlících. Před podáváním brambory lehce rozmáčkněte vidličkou a položte na ně plátky másla, které se krásně rozpustí. Brambory osolte a posypejte čerstvými lístečky tymiánu. Na závěr si připravte hořčici. Hořčičná semínka spolu s octem rozmixujte tyčovým mixérem. Přidejte med a pro zjemnění přidejte i nastrouhané oloupané jablko. Vše rozmixujte a nakonec osolte a případně ochuťte oregánem.

Další články