MainContentHeadline

Svatý Valentýn: Recepty na romantickou večeři

Protože svatý Valentýn už pomalu klepe na dveře, je čas se zamyslet, čím letos uděláte své drahé polovičce radost. Co takhle vsadit na vlastnoručně připravenou večeři? Naše valentýnské menu zvládne i méně zdatný kuchař, přičemž výsledný oslnivý efekt je zaručen.

Pro vaši slavnostní večeři jsme vybrali menu, které začíná lehkým a jednoduchým předkrmem z řepového carpaccia. Jako hlavní chod určitě nezklame klasika v podobě dobře připraveného hovězího steaku s lanýžovými kroketami z naší Billa Premium řady. Jelikož se jedná o minutkovou úpravu masa i přílohy, o to více si můžete pohrát se závěrečným dezertem, zkaramelizovanou hruškou s francouzským krémem Anglaise.

Předkrm: Řepové carpaccio s kozím sýrem a vlašskými ořechy

- 2 červené řepy
- 2 hrsti rukoly
- 150 g Naše Bio Bílý jogurt z kozího mléka
- 1 hrst Naše Bio Vlašské ořechy

Na zálivku:
- šťáva z ½ citrónu
- 2 lžíce BILLA Olivový olej Extra Virgin
- 1 lžíce BILLA Aceto Balsamico
- sůl, pepř

Předkrm je velmi jednoduchý. Nejvíce času vám zabere pečení řepy, které trvá skoro 2 hodiny. Řepu si můžete upéct klidně pár dnů předem a ponechat ji v lednici.

Troubu předehřejte na 200 °C. Každou řepu zabalte zvlášť do alobalu, vložte do pekáče nebo na plech a pečte hodinu a půl až dvě. Správně upečenou řepu poznáte tak, že ji propíchnete špejlí, která by jí měla bez problému projet.

Mezitím co se vám peče řepa, připravte zálivku. Smíchejte všechny ingredience a vyšlehejte metličkou do spojení. Hotovu řepu vybalte z alobalu, nechte vychladnout a nakrájejte pomocí ostrého nože na co nejtenčí plátky. Rozdělte na talíře, posypte rukolou a přelijte zálivkou. Na závěr pomocí dvou malých lžiček vytvarujte z kozího sýra malé noky a rozdělte je na talíře. Pak už stačí jen rozsekat nožem nadrobno pár vlašských ořechů a celé dílo jimi posypat.

Hlavní chod: Hovězí steak s bramborovými kroketami s lanýžovou příchutí

- 800 g BILLA Premium Rump Steak
- 400 g BILLA Premium Bramborové krokety s lanýžovou příchutí
- BILLA Premium Mlýnek mořská sůl - BILLA Premium Mlýnek pepř čtyř barev
- 2 lžíce oleje

Na omáčku:
- 100 ml smetany

Maso vytáhněte včas z lednice, aby získalo před pečením pokojovou teplotu. Nakrájejte ho přes vlákno na 3-4 cm široké steaky. Posypte čerstvě mletým pepřem, ale nesolte. Sůl vytahuje z masa vodu a my chceme steaky co nejvíce šťavnaté. Na pánvi s tlustým dnem rozehřejte olej na vysokou teplotu. Vložte steaky a opečte z každé strany. Délku opékání zvolte podle toho, jak propečený steak máte vy a vaše drahá polovička rádi. V případě, že milujete krvavý steak, postačí opékat 2 minuty z každé strany. Pokud chceme docílit zcela propečeného steaku, opékáme z jedné strany až 5 minut. Maso vyndejte z pánve. Nyní steaky osolte čerstvě mletou solí, přikryjte talířem a nechte pár minut odpočívat. Mezitím vytvořte omáčku. Do vytvořeného výpeku v pánvi přilijte smetanu, přidejte sůl a pepř podle chuti a krátce povařte do lehkého zhoustnutí. Hotový steak přelijte omáčkou a ihned podávejte spolu s osmaženými lanýžovými kroketami.

Dezert: Zkaramelizovaná hruška s vanilkovým krémem

Pod názvem Crème Anglaise se skrývá jemná vanilková omáčka, jejíž původ hledejte ve Francii. Používá se k přelití sladkých dezertů nebo jako základ pro výtečnou zmrzlinu. Omáčku si klidně připravte den předem, ponechejte ji v lednici a v den D už jen hotovou omáču použijte k přelití zkaramelizovaných hrušek.

Na zkaramelizované hrušky:
- 2 ks BILLA Premium Hruška Abate volná
- 80 g Naše Bio Přírodní třtinový cukr
- 1 dcl bílého vína
- 1 balení Naše Bio Vanilkový cukr

Na omáčku:
- 1 vanilkový lusk
- 250ml smetany ke šlehání
- 30 g cukr moučky
- 2 vejce Naše Bio velikost M

Omáčka
Smetanu zahřejte v rendlíku spolu s vyškrábnutými semínky z vanilkového lusku. Povařte asi 5 minut, aby se vanilka ve smetaně dostatečně rozvoněla.
Žloutky vyšlehejte v míse s cukrem do pěny. Horkou smetanu s vanilkou pak velmi pomalu a po troškách přilévejte k vyšlehaným žloutkům, přitom stále nepřestávejte šlehat. Pokud se nám v krému utvořily hrudky, přeceďte své dílo přes sítko. Hotovou směs opět zahřejte na plotně a pod bodem varu vařte do té doby, než krásně zhoustne. Výslednou omáčku nechejte zchladnout na pokojovou teplotu a nakonec dejte vychladit do lednice.

Hrušky
Hrušky oloupejte, rozpulte a vykrojte jadřince. Na pánvi rozpusťte cukr a nechte ho zkaramelizovat. Opatrně, po kouskách přidejte máslo a promíchejte s karamelem do spojení. Do připravené směsi vložte rozpůlené hrušky a opékejte ze všech stran dozlatova. Opečené hrušky naservírujte na talíře, zalijte vytvořeným karamelem a celé navrch ještě polijte vychladlým krémem Anglaise.

Další články

Připravte si doma krásná velikonoční vajíčka

Recept na velikonočního beránka

Velikonoční nádivka podle staročeského receptu