MainContentHeadline

Tři tipy na vánoční tabuli: Klasika, nepečené cukroví a slaná tečka


Vánoce pomalu klepou na dveře a pro všechny, kteří milují pečení, nastává nejkrásnější období v roce! Zcela beztrestně můžeme totiž v kuchyni trávit času, kolik jen budeme chtít, probírat se kuchařkami, péct osvědčené klasiky i experimentovat s novými recepty a provonět celý byt skořicí, kardamomem a vanilkou. A tohle všechno je navíc oceněno našimi nejbližšími! Máme pro vás tři recepty – jeden klasický, další na nepečené cukroví a jeden slaný, abyste měli co zakousnout u pohádky, když už vám bude připadat, že toho cukru bylo letos až až.

Marokánky s kandovaným ovocem:

  • 250 ml polotučného mléka Clever
  • 80 g třtinového cukru BILLA
  • 20 g másla BILLA
  • 40 g hladké mouky Clever
  • 100 g drobně nasekaného kandovaného ovoce BILLA
  • 120 g nasekaných lískových a vlašských ořechů (mandlí, burských oříšků) BILLA
  • 100 g čokolády na vaření

Postup:

Do hrnce dejte mléko, cukr, mouku a máslo. Svařte, až vznikne tužší hmota, a sundáme z plamene. Do hmoty přidejte kandované ovoce a ořechy a nechte vychladnout. Předehřejte troubu na 200 °C. Na plechu s pečicím papírem tvarujte navlhčenou lžičkou ploché hromádky tak, aby se nedotýkaly navzájem. Pod každou hromádku položte špejli a zatlačte na směs. Vložte plech do rozpálené trouby, následně snižte teplotu na 160 °C. Pečte do zlatova asi 20–30 minut podle toho, jakou velikost a tvar marokánek zvolíte. Nechte vychladnout a potřete rozpuštěnou čokoládou.

Čokoládové košíčky s ořechy a kandovaným ovocem:


  • 200 g čokolády na vaření
  • 100 g lískových ořechů BILLA
  • 4 lžíce smetany na šlehání BILLA
  • ½ lžičky mleté skořice
  • 150 g kandovaného ovoce BILLA
  • papírové košíčky

Postup:

Ve vodní lázní rozpusťte čokoládu a smetanu a vzniklou směsí naplňte papírové košíčky do poloviny. Zeshora přidejte kandované ovoce a nasekane ořechy a na každý košíček přidejte malou špetku skořice.

Čedarové spirálky s růžovým pepřem:

  • 200 g hladké mouky Clever
  • 50 g másla BILLA
  • sůl
  • rozšlehané vajíčko na potření
  • 2 lžíce vody
  • růžový pepř
  • 100 g strouhaného čedaru
  • trubičky na kremrole nebo válečky z alobalu

Postup:

Do mouky přidejte dvě špetky soli a promíchejte. přidejte máslo a rukama zpracujte těsto. Postupně přidávejte vodu tak, aby těsto nelepilo (každá mouka saje jinak). Troubu předehřejte na 180 °C. Z těsta vypracujte asi 40 cm dlouhé provázky, které namotávejte na tukem potřené kremrolové trubičky nebo na hladké válečky, které si vyrobíte z alobalu. Spirálky potřete vyšlehaným vajíčkem a posypte jemně strouhaným čedarem a růžovým pepřem. Pečte 15–20 minut do zlatova.

Další články

Jednoduchá svatomartinská husa s karamelizovaným zelím a špekovými knedlík

Vůně podzimu: Jablkový koláč z křehkého těsta

Vypečené rohlíčky: 5 tipů pro nejlepší domácí pečivo