MainContentHeadline

Valentýnské pečení: Koláč s jablečnými růžičkami

Okouzlete ho na Valentýna. Připravte mu vynikající Apple Rose Pie

S napětím očekáváte svátek svatého Valentýna a přemýšlíte, čím letos potěšit drahou polovičku? Zkuste Apple Rose Pie. Nejen že vypadá překrásně, ale je taky doslova vynikající. Uvidíte, že láska opravdu prochází žaludkem.

Budete potřebovat:
● 1 hrneček mandlové mouky
● 1 hrnek vlašských ořechů BILLA
● 2 vejce Naše Bio
● 2 žloutky z vajec Naše Bio
● 1 lžíce kokosového oleje
● ¼ hrnku javorového sirupu Naše Bio Grade C
● 1 hrnek čerstvého mléka Naše Bio Selské 3,5%
● 3 jablka BILLA Premium Jablko Red Chief
● 1/2 citronu Naše Bio

Jak na to:

Krok 1: Křehké oříškové těsto

Máloco na světě dokáže přebít delikátní kombinaci jablek a ořechů. Toto těsto navíc neobsahuje mouku, takže si na něm pochutnají i alergici nebo dietáři. Uvidíte, že se budete doslova rozplývat. Připravit toto těsto vám navíc za pomoci kuchyňského robotu potrvá maximálně pár minut.

1. Rozmixujte oříšky na jemno. Cílem je získat hmotu podobné struktury, jako má mouka.
2. Smíchejte s mandlovou moučkou, kokosovým tukem a vejcem, oslaďte javorovým sirupem.
3. Hotové těsto rozprostřete po formě tak, aby bylo celé dno a stěny zakryté. Ujistěte se, že jsou všechny stěny dostatečně silné, aby se vám nepolámaly při vyndávání z formy.
4. Uložte do lednice, zatímco budete pokračovat

Krok 2: Jablečné růžičky

1. Nakrájejte jablka na tenké plátky a ponořte je na pár sekund do vařící vody. Tím budou ohebnější a bude se vám s nimi lépe pracovat. Plátky by v horké vodě však neměly být déle, aby se nepřevařily. Pozor ale! Nevkládejte do horké vody všechny plátky najednou, aby se vám nestalo, že příliš změknou a nebudou držet tvar.
2. Počkejte, až plátky trochu vychladnou, abyste se při práci s nimi neopařili. Takto upravené plátky jablek by měly být natolik ohebné, že s nimi vytvoříte jakýkoli tvar, aniž by se zlomily.
3. Jakmile máte plátky připravené, můžete začít tvořit. Vytvořte pevnou ruličku z prvního plátku jablka a postupně přidávejte další plátky, dokud nedosáhnete požadovaného tvaru růže. Pak umístěte růžičku do formy na koláč.
4. Stejným způsobem postupujte dál, dokud ve formě nebudete mít požadované množství růžiček.

Krok 3: Lahodný javorový krém

Připravit lahodný krém vám zabere doslova 1 minutu. Stačí smíchat jednotlivé ingredience a vzniklým krémem vyplnit prostor mezi jablečnými růžičkami. Postupujte však opatrně, abyste krémem nepoškodili růžičky a ujistěte se, že je každé volné místo ve formě zaplněné.

1. Smíchejte dohromady vajíčka, žloutky, mléko a javorový sirup.
2. Nalijte do prázdných míst mezi růžičkami v koláčové formě.

Krok 4: Upečte to

1. Pečte dozlatova v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 35-40 minut.
2. Po upečení nechte vychladnout při pokojové teplotě a následně ještě alespoň na hodinu umístěte do ledničky.
3. A máte hotovo!

Tip na závěr: Jak zabránit hnědnutí jablek?

Jistě jste se již sami přesvědčili, že nakrájená jablka na vzduchu velice rychle začínají hnědnout. Abychom tomu předešli, uložíme jablečné plátky do citronové vody. Voda zabrání přístupu vzduchu a citron jablka ochrání i po vyndání z lázně. Připravte si proto nádobu se zhruba 2 litry vody a vymačkejte do ní šťávu z poloviny citronu.

Další články

Připravte si doma krásná velikonoční vajíčka

Recept na velikonočního beránka

Velikonoční nádivka podle staročeského receptu