Main Content

Vánoční kapr jinak: Kapří hranolky s citronovo–koprovým dipem


Kapr k Vánocům jednoznačně patří. Ať už si ho přinesete domů už připraveného, nebo vám plave týden před Štědrým večerem ve vaně, je to tradice, kterou si mnoho Čechů užívá stejně jako zapalování svíček na adventním věnci a rozbalování dárků. Pro všechny, kteří chtějí letos do hlavní role vánoční tabule obsadit kuřecí řízky, lososa nebo třeba obalovaný celer, ale kapra se přesto nechtějí vzdát, máme minimalistický recept, který tuhle tradici zachrání. Vyzkoušejte kapří hranolky a citronovo–koprovým dipem, které můžete uzobávat i po večeři.

Kapří hranolky

Ingredience:

  • kapří filet
  • bílek ze dvou čerstvých vajec BILLA
  • panko strouhanka (nebo v mixéru rozemleté plátky toastového chleba bez kůrky)
  • olej na smažení
  • sůl
  • mlýnek mix pepřů BILLA Premium
  • hladká mouka Clever
  • snítka hladkolisté petržele

Postup:

Kapra osušte, osolte a opepřete. Z bílků vyšlehejte sníh. Petrželku nasekejte na větší kusy a smíchejte strouhanku s bylinkami. Kapra nakrájejte na tenké proužky, které pak obalte v mouce, vyšlehaném sněhu a bylinkové strouhance. Hranolky smažte v rozpáleném oleji do zlatova.

Citrono–koprový dip


Ingredience:

  • 200 ml zakysané smetany nebo bílého jogurtu BILLA
  • citronová kůra
  • šťáva z půlky citronu
  • 2 lžíce majonézy BILLA Premium
  • čerstvý kopr  

Postup:

Citron omyjte v teplé vodě, osušte a nastrouhejte jeho kůru. Dejte pozor, abyste nestrouhali bílou část, která je velmi hořká. Zakysanou smetanu smíchejte s trochou majonézy, přidejte citronovou šťávu, kopr, sůl a pepř. Dip posypte citronovou kůrou a přidejte snítku kopru na ozdobu.

Další články

Tři tipy na vánoční tabuli: Klasika, nepečené cukroví a slaná tečka

Vylepšená kontinentální snídaně: Vejce Benedikt s holandskou omáčkou

Vypečené rohlíčky: 5 tipů pro nejlepší domácí pečivo