MainContentHeadline

Velikonoční nádivka podle staročeského receptu

Velikonoční nádivka je dobrota, kterou však zvládne i méně zkušená kuchařka. Přivítejte letos jaro s náručí divokých bylin, dobrým masem a připravte si doma velikonoční nádivku podle staročeského receptu.

Velikonoční nádivka se peče jako první masové jídlo, které přichází po přísném předvelikonočním půstu. Připravuje se tradičně na Bílou sobotu a jejím úkolem je připravit tělo na přechod mezi půstem a bujarým velikonočním hodováním. Nádivka se skládá až z tří druhů mas, přičemž by měla obsahovat vždy maso vařené. Použít můžete vepřové, ale klidně i kuřecí, králičí nebo jehněčí.

Další nedílnou součástí velikonoční nádivky je pořádná dávka zelených bylinek. Tradiční staročeská nádivka obsahovala až „devatero bylin“, které hospodyňky v tuto dobu nasbírali na své zahrádce nebo na přilehlých loukách a stráních. Ty se do nádivky nepřidávaly jen pro barvu a chuť, ale především kvůli jejich „životodárné síle“. Staročeská nádivka podle našich babiček tak obsahuje bylinky, jakými jsou kopřiva, kudrnatá petrželka, pampelišky, popenec, medvědí česnek, mladý špenát, cibulová nať nebo pórek.

Na 6 porcí:

250 g uzeného vařeného bůčku
4 rohlíky nebo 200 g jiného pečiva
4 ks Naše Bio Vejce M
3 dl Naše Bio Selské mléko čerstvé 3,5%
100 g bylinek (kopřivy, mladý špenát, petrželka, pampelišky…)
100 g másla
muškátový květ
mletý pepř
sůl

Postup:

Nakrájejte pečivo na kostky a pokud je ještě příliš čerstvé a měkké, rozložte jej na plech nebo na tác a nechte pár hodin na teplém místě proschnout.

Uvařené a vychladlé maso nakrájejte na drobné kostičky stejné velikosti jako pečivo.

Bylinky nakrájejte nebo nasekejte nadrobno.

Troubu předehřejte na 180 stupňů a pekáček o velikosti asi 30 x 20 cm vyložte pečícím papírem nebo vymažte máslem.

V kuchyňském robotu rozetřete máslo se špetkou soli. Máslo třete asi 5 minut do doby, než lehce zesvětlá. Jeden za druhým do něj zašlehávejte žloutky a nechte třít dalších 5 minut.

Bílky našlehejte se špetkou soli do polotuhého sněhu.

V misce smíchejte usušené pečivo a mléko. Promíchejte, přidejte nakrájené maso, bylinky a utřené máslo se žloutky. Společně krátce a opravdu jen lehce promíchejte. Nakonec přidejte opatrně vyšlehané bílky a celou směs přesuňte do připraveného pekáčku.

Ve vyhřáté troubě pečte 40-50 minut dozlatova. Po vyjmutí z trouby nechte alespoň 10 minut odpočinout. Hotovu nádivku nakrájejte na jednotlivé porce a servírujte ideálně s vařenými bramborami omaštěnými máslem a zeleninovým salátem.

Další články

Připravte si doma krásná velikonoční vajíčka

Recept na velikonočního beránka

Boží milosti: velikonoční pochoutka našich babiček