MainContentHeadline

Vodní meloun: Nejlepší letní recepty


Když se řekne “meloun”, spousta z nás si představí prostě sladkou okurku. A máme pravdu – nejbližším příbuzným tohoto oblíbeného letního ovoce je kromě dýně i okurka, oba plody obsahují velké množství vody. Meloun navíc i velké množství draslíku, který přispívá k očistě ledvin. Využijte léto naplno a vychutnejte si naše originální recepty nebo třeba skvělou melounovou sangrii.

Melounové gazpacho

  • 500 g vodního melounu
  • 1 velké masité rajče
  • 1 salátová okurka
  • 1 paprička jalapeño
  • 2 lžíce olivového oleje BILLA Naše bio
  • 2 lžíce červeného vinného octa

Postup:

Zbavte meloun pecek a všechny ingredience důkladně rozmixujte. Dochuťte solí a pepřem a nechte vychladit, ideálně přes noc. Polévka gazpacho se podává studená.

Letní salát z vodního melounu

Pokud maliny milujete a navíc jste zastánci čínské medicíny, skvělá zpráva – právě podle ní jsou totiž maliny silně zásadité, což znamená, že v těle produkují studenou energii jin. Mají také vysoký podíl vody, kterou ředí krev a tím ji ochlazují. Zábavný fakt #2: Ani maliny nejsou ovoce, jedná se o shluk peckovin.

Postup:

Maloun nakrájejte na kostičky, ostružiny zbavte tuhého vnitřku a lístků. Všechny ingredience promíchejte a nechte alespoň hodinu odležet v lednici, aby se chutě spojily.

Melounový sorbet

  • 500 g melounu
  • 2 lžíce limetkové šťávy
  • hrnek teplé vody
  • javorový sirup BILLA Naše bio podle potřeby na dochucení

Postup:

Meloun zbavte pecek, nakrájejte na kostičky, vyskládejte do jedné vrstvy a nechte přes noc zmrazit. Druhý den vložte kostičky do mixéru s limetkovou šťávou a nechte 5 minut povolit. Mixujte dohladka, přidejte po troškách teplou vodu, pokud je potřeba. Můžete podávat okamžitě, nebo nechat v mrazáku 3—4 hodiny pro pevnější strukturu.

Další články