Vůně podzimu: Jablkový koláč z křehkého těsta


Listí žloutne, podzimní jablíčka dozrávají a všichni si k čaji zasloužíme něco dobrého a domácího. Naštěstí není důvod si odříkat – plavková sezóna je za námi a i kdyby ne, jablka jsou skvělým pomocníkem nejen při hubnutí. V jednom jablku najdete skoro pětinu denní dávky vlákniny a cukr v nich obsažený je rozhodně zdravější než klasický rafinovaný. Když se navíc spárují se skořicí, nejen že vznikne neodolatelně voňavá a chutná kombinace, kterou miluje snad každý, ale i náš koláč se rázem promění v superfood plný antioxidantů, protinadýmavých látek a spalovačů tuku. Vychutnejte si náš recept na podzimní jablkový koláč z domácího křehkého těsta, díky kterému rázem zapomenete na klesající venkovní teplotu.

Ingredience

Těsto:


Náplň:
  • 1,5–2 kg oloupaných jablek Česká farma
  • 1–2 polévkové lžíce cukru ½ lžíce skořice vejce na potření

Postup:

Do mouky lehce zapracujte na kousky pokrájené máslo. Přidejte žloutek a zpracujte těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte alespoň hodinu (nejlépe dvě) odpočívat v lednici. Oloupaná jablka nakrájejte na měsíčky.

Předehřejte troubu na 170 °C. Těsto vyválejte na pomoučeném vále na plát silný asi 3 mm. Vyložte jím koláčovou formu a okraje zařízněte. Jablka promíchejte s cukrem a skořicí a urovnejte do formy. Ze zbylého těsta vyválejte plát silný asi 2 mm a nakrájejte na pruhy, kterými ozdobte povrch koláče. Potřete koláč rozšlehaným vejcem, vložte do trouby a pečte 30–40 minut dozlatova. Před krájením nechte vychladnout.

Další články