MainContentHeadline

Vylepšená klasika: Zemlbába s vůní malin


Na světě je několik málo jídel, která budí rozporuplné emoce – někdo je miluje, další je nemůže vystát. A oba tyto silné city se většinou vyvinuly už ve školce. Kromě koprovky a rybičkové pomazánky sem rozhodně patří i žemlovka – co je pro některé voňavou dobrotou plnou tvarohu a jablíček se sladkým sněhem a jedním z nejlepších způsobů, jak zpracovat starší pečivo, je pro jiného jen strašákem školních jídelen. Pokud patříte do první skupiny, určitě vás nadchne naše vylepšená verze s malinami! A pokud jste spíše odpůrci, nechceme vás přemlouvat, ale co kdybyste zkusili dát zemlbábě ještě šanci? Třeba to tentokrát bude všechno jinak.

Ingredience:

250 g měkkého tučného tvarohu BILLA
300 g mražených malin BILLA
lžíce rozpuštěného másla BILLA
2 lžíce moučkového cukru
2 vejce BILLA Naše BIO – oddělené žloutky a bílky
4–5 housek
500 ml čerstvého plnotučného mléka BILLA
140 g krupicového cukru
1 jablko Gala Česká farma
vanilkový cukr

Postup:

Pekáček vytřete máslem a zaprašte strouhankou, troubu předehřejte na 180 °C. V mléce rozmíchejte vanilkový cukr, lžíci moučkového cukru a 2 žloutky. Částečně vysušené housky nakrájejte na tenčí plátky a nechte nasáknout v připraveném mléce. Naskládejte do pekáčku první vrstvu, lehce poprašte moučkových cukrem a vyskládejte vrstvu na plátky nakrájeného jablka. Položte další vrstvu namočených plátků housky, opět lehce zaprašte cukrem. Připravte si rozetřením tvarohu a rozmrazených malin tvarohovou náplň, kterou stěrkou nanesete na vrstvu housek. Na tvaroh dejte poslední vrstvu plátků housky a povrch zakápněte rozpuštěným máslem. Dejte péct do rozehřáté trouby na 40 minut. Po upečení nechejte žemlovku vychladnout pod utěrkou.

Sladký sníh:

Důkladně umyjte od mastnoty mísu i metličky a utřete v octu navlhčeným ubrouskem, jakákoliv nečistota nebo mastnota by mohla sníh znehodnotit. Oddělené bílky dejte do mísy a odvažte 140 g krupicového cukru. Za rychlého šlehání pomalu přidávejte cukr a 2 kapky citronové šťávy. Hlídejte konzistenci, která by měla tvořit špičky. Jakmile bude sníh hotový, rozetřete jej na žemlovku a dejte na 120 °C pomalu sušit do trouby

Další články

Jednoduchá svatomartinská husa s karamelizovaným zelím a špekovými knedlík

Vůně podzimu: Jablkový koláč z křehkého těsta

Vypečené rohlíčky: 5 tipů pro nejlepší domácí pečivo