Main Content

Vylepšená kontinentální snídaně: Vejce Benedikt s holandskou omáčkou


Abyste si dopřáli luxusní snídani, není nutné se zrovna zapisovat do pětihvězdičkového hotelu. S naším receptem zvládnete ve světě tolik milovaná vejce Benedikt s poctivou holandskou omáčkou a vypečenou šunčičkou i doma hned po probuzení. Pro pocit dokonalého rozmazlení nezapomeňte na čerstvé pečivo, oblíbenou marmeládu, čerstvý džus a voňavou kávu nebo čaj. Doporučujeme servírovat do postele.

Holandská omáčka:

  • 130 g másla BILLA
  • 2 žloutky
  • 1 lžíce citronové šťávy (můžete použít ocet či bílé víno)
  • 1 lžíce vody nebo vývaru
  • sůl, pepř

Postup:

Oddělte žloutky a máslo nakrájejte na menší kousky. Ve vodní lázni šlehejte žloutky metličkou, postupně přidávejte kousky másla. Průběžně přilévejte do žloutku vývar či vodu. Holandská omáčka je hotová tehdy, kdy je krásně spojená a krémová. Na závěr vmíchejte citronovou šťávu.

Vejce Benedikt:


  • vejce BILLA
  • 2 lžíce octa Clever
  • 2 ks bochánku venkovského světlého
  • 30 g másla BILLA
  • 2 čerstvá vejce BILLA
  • 4 lžíce lžíce holandské omáčky
  • 2 plátky Sedlácké šunky BILLA

Postup:

Do rendlíku dejte vodu a ocet a přiveďte k varu. Vyklepněte vajíčko do hrnečku a počkejte, než se voda začne vařit. Udělejte vodní vír pomoci lžíce, do víru vylijte vajíčko a nechte ho vařit 2–4 minuty (záleží, jak moc tuhý chcete žloutek). Na pánvi si rozpusťte máslo a opečte bochánky se šunkou dozlatova. Křupavé bochánky servírujte na talíř, na bochánek položte šunku. Vyndejte zastřené vejce z vody, osušte a jemně ho položte na šunku. Holandskou omáčku přelijte přes vajíčko.

Další články

Jednoduchá svatomartinská husa s karamelizovaným zelím a špekovými knedlík

Vůně podzimu: Jablkový koláč z křehkého těsta

Vypečené rohlíčky: 5 tipů pro nejlepší domácí pečivo