Main Content

Vynikající pivní burger s domácí bulkou (3 porce)


Představte si skvělý teplý letní večer u vína a grilování s přáteli, a to vše bez burgerů. Takové grilování si neumíte představit? My víme, je to těžké. Proto vám přinášíme recept na originální pivní burgery, které domácí žemle posunou ještě o úroveň výš a přátelé vás zaručeně poprosí o recept!

Ingredience na burger

  • 500 g Vocílka mělněného vepřového a hovězího masa
  • 2 lžíce BILLA majonézy
  • 80 ml oblíbeného piva
  • 100 g BILLA Anglické slaniny
  • 1 rajče Česká farma
  • 1 salát Česká farma little gem
  • 2 lžíce worcestrové omáčky
  • 100 g BILLA Premium cheddaru
  • 3 stroužky česneku Naše BIO
  • hrst rukoly
  • sůl, pepř

Ingredience na bulky

  • 250 g hladké mouky
  • 150 ml BILLA čerstvé mléko plnotučné
  • 70 g vařených brambor typu C
  • 2 vejce BILLA Naše BIO
  • 40 g BILLA české máslo
  • 40 g droždí
  • 20 g cukru krupice
  • 9 g soli
  • 50 g černého sezamu
  • Clever pečící papír

Postup

  1. Nejprve si připravte těsto na bulku. Mléko ohřejte v rendlíku a přidejte do něj nadrobené droždí a cukr. Vařené brambory ve slupce oloupejte a na jemném struhadle je nastrouhejte na malé slzy. Na válu s připravenou moukou nastrouhejte máslo a rukama ho důkladně zapracujte do mouky spolu se solí a bramborami. Postupně do těsta přilévejte mléko s droždím a vypracujte lepivé těsto. Hotové těsto nechte v míse přikryté utěrkou asi 90 minut kynout na teplém místě.
  2. Jakmile těsto zdvojnásobí svou velikost, znovu jej prohněťte a vytvarujte stejně velké bulky. Připravené bulky rozložte na plech s pečicím papírem a překryjte je utěrkou. Nechte je ještě asi 30- 40 minut kynout. Mezitím rozehřejte troubu na 200 °C.
  3. Jakmile bulky nakynou, potřete je rozšlehaným vejcem s mlékem. Bulky posypte sezamem a pečte přibližně 15- 20 minut. Hotová bulka by měla být zlatavé barvy.
  4. Mleté maso důkladně promíchejte s pivem, worcestrem a česnekem. Vytvarujte 3 stejně velké burgery, tak aby byly jen o něco málo větší než upečená bulka. Na pánvi osmažte plátky slaniny, po té na vypečeném tuku na středním plameni opečte masové burgery. Až budete opékat druhou stranu masa, nastrouhejte přímo do pánve na maso připravený sýr a přiklopte pánev, aby se sýr rozpustil. Na druhé pánvi opečte vnitřní strany bulek. Pak už jen potřete obě strany bulky majonézou.
  5. Skládejte nejdříve salát, pak rajče, následně opečenou slaninu, na ní burger a zakončete rukolou a horní částí bulky se sezamem.  

Další články