MainContentHeadline

Vynikající zdravé pomazánky na letní party


Vyhnout se v létě zahradní party, pikniku u řeky nebo prostě jen posezení v parku na trávě, je nejen prakticky nemožné, ale snad nikdo z nás to ani nechce. Kromě setkání s příteli se tyto akce obvykle nesou ve znamení jídla a pití a pokud si nedáte pozor, velká část z toho, kvůli čemu jste si druhého ledna pořídili permanentku do fitka, bude zpátky. Než ale začnete hledat důvody, proč raději zůstat doma, podívejte se na naše recepty na zdravé pomazánky, díky kterým si nejen výborně pochutnáte, ale i udržíte kalorie na uzdě.

Tipy pro zdravé jednohubky

Základem všeho je samozřejmě pečivo – pokud se ho nedokážete úplně vzdát a nahradit ho například kolečky salátové okurky, vyměňte klasické bílé za celozrnné. Druhý zádrhel může nastat při zdobení kanapek – vyberte si pro tento účel raději libové šunky (například z široké nabídky značky BILLA Premium) než tučné salámy a plísňové sýry s vysokým obsahem tuku nahraďte tvrdými nízkoprocentními.

Olivová tapenáda se sušenými rajčaty

Neotřelá kombinace heřmánku a ovoce vás zaručeně osvěží i v těch nejparnějších dnech.

  • 150 g černých oliv bez pecky
  • 150 g BILLA sušených rajčat v oleji
  • lžíce kapar
  • 2 stroužky česneku
  • pepř cherry rajčátka
  • rukola

Rajčata osušte, abyste se zbavili přebytečného oleje, všechny ingredience vložte do kuchyňského robotu a nasekejte najemno. Roboty vypněte těsně před tím, než se začne tvořit pasta. Tapenádu naneste na jednohubky, ozdobte lístkem rukoly a půlkou rajčátka.

Pikantní pomazánka z červené čočky

  • 1 hrnek červené čočky BILLA Naše BIO
  • 1 bobkový list
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • stroužek česneku
  • 2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
  • 2 lžičky harissy
  • 2 lžičky mletého římského kmínu
  • 2 lžíce olivového oleje BILLA

Čočku propláchněte a spolu s lžičkou soli a bobkovým listem ji přiveďte k varu v dostatečném množství vody. Nechte vařit 10 minut, dokud se nerozpadá, zceďte a nechte trochu vychladnout. Poté ji spolu se všemi ostatními ingrediencemi mixujte v kuchyňském robotu do hladka. Před servírováním nechte pomazánku alespoň hodinu odpočinout, aby se chutě a vůně propojily..

Pomazánka z pečeného lilku

  • 4 lilky
  • 3 lžíce tahini
  • 260 g sušených rajčat BILLA
  • 3 lžíce jablečného octa
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžíce olivového oleje BILLA
  • šťáva z jedné limetky
  • 2 lžičky mletého římského kmínu
Troubu předehřejte na 200 °C, lilky propíchejte nožem a nechte péct alespoň 50 minut (čím déle, tím “uzenější” budou mít chuť), dokud se nezačnou scvrkávat. Nechte je několik minut vychladnout, odkrojte stonky, lilky vložte spolu s ostatními ingrediencemi do kuchyňského robotu a mixujte do hladka. Ve vzduchotěsné nádobě vám tato pomazánka vydrží v lednici až týden.

Veganská “vajíčková” pomazánka

  • 2 bločky bílého tofu
  • kurkuma
  • černá sůl kala namak
  • 2 stroužky česneku BILLA Naše BIO
  • 4 lžíce rostlinné alternativy majonézy nebo sojového jogurtu

Tofu nastrouhejte na jemném struhadle, poprašte kurkumou a bohatě zasypte černou solí. Nebojte se množství, černá sůl obsahuje výrazně méně sodíku než běžná kuchyňská sůl, vysoký obsah síry dodá pomazánce vajíčkovou chuť. Přidejte drcený česnek, vše důkladně promíchejte a spojte majonézou nebo jogurtem.

Další články