Češi zůstávají věrní vánočním tradicím. BILLA letos nabídne českého kapra Vocílka v naporcované a vakuované podobě

Nejnovější průzkum společnosti Ipsos* pro společnost BILLA potvrzuje, že Češi zůstávají věrní vánočním tradicím, a to nejen pokud jde o ryby. Až 82 % Čechů zařazuje na štědrovečerní stůl rybu, nejčastěji kapra, a zároveň velká část domácností sází na osvědčené maso na řízky, které jsou stálicí zejména u rodin s dětmi. Kapr a řízek tak společně potvrzují, že česká vánoční kuchyně stojí na klasice, ale lidé zároveň hledají způsoby, jak si přípravu usnadnit a vybrat kvalitně zpracované suroviny

Kapr zůstává symbolem Vánoc. Přibývá však těch, kteří nechtějí mít s jeho zpracováním práci

Kapr si nadále drží status nejčastější štědrovečerní volby, přičemž řada domácností zároveň připravuje řízky jako alternativu či doplněk tradiční ryby. Průzkum ukazuje, že Čechům záleží nejen na tradici, ale i na komfortu při vaření. Až 34 % spotřebitelů preferuje maximálně opracované suroviny, tedy ryby či maso již naporcované nebo vakuovaně balené, aby doma nemuseli řešit zdlouhavé čištění a porcování. Stejný podíl lidí vybírá mezi neopracovanými rybami či masem z kádí nebo řeznictví, ale trend směrem k pohodlí je zřejmý. Tento posun potvrzují i odpovědi na nákupní motivace: mnoho lidí preferuje již zpracovaného kapra ze supermarketu zejména kvůli rychlosti, pohodlí a snaze vyhnout se zabíjení živé ryby.


„Data jasně ukazují, že Češi chtějí Vánoce tradiční, ale přípravu co nejjednodušší. Proto před našimi prodejnami neumožňujeme prodej živých ryb již 3 roky, naopak dbáme na to, abychom nabídku našich ryb v prodejnách neustále rozšiřovali. Letos poprvé nabídneme zákazníkům českého kapra pod naší privátní značkou Vocílka – čerstvého, naporcovaného a zabaleného ve vakuu, aby zákazníci měli doma co nejméně práce. V nabídce najdou také další oblíbené druhy ryb, například lososa, pstruha nebo candáta, takže si mohou vybrat podle své chuti i úrovně zkušeností v kuchyni,“ říká Dana Bratánková, vedoucí korporátní komunikace & Public Affairs BILLA Česká republika.


Řízky potvrzují, že maso má na českém vánočním stole pevné místo

Tradiční řízek zůstává jistotou českých domácností – často právě proto, že jej preferuje většina konzumentů nebo jej mají v oblibě děti. Kuřecí a vepřové maso tak tvoří druhou nejčastější volbu pro štědrovečerní tabuli a potvrzuje, že Vánoce nejsou jen o rybě, ale obecně o kvalitních surovinách, které spojují rodinu u společného stolu.


Vánoce zůstávají tradiční, jen příprava je modernější

Ačkoli 45 % lidí se drží klasických receptů bez úprav, stále více domácností přemýšlí o praktičnosti přípravy. Mnozí hledají řešení, která ušetří čas i úsilí – bez toho, aby museli slevit z kvality nebo oblíbené chuti. Proto BILLA dbá na kvalitní opracování, dvojí kontrolu kvality a český původ u mas a masných výrobků, které zákazníkům nabízí pod svojí privátní značkou Vocílka.


*Průzkum byl realizován v listopadu 2025 agenturou Ipsos na vzorku 500 lidí v České republice.